Mobilåtervinnaren Refurbly tar in en såddrunda på 6 miljoner kronor. Samtidigt vill företaget förändra sättet svenskar konsumerar mobiltelefoner.

ANNONS

Enbart i Sverige säljs 3,5 miljoner telefoner varje år vilket skapar 301 000 ton avfall, enligt branschorganisationen Elkretsen.

Det vill mobilåtervinnaren Refurbly ändra på.

Stora miljöbovar

Refurblys grundare David Lundgren Fetah beskriver mobiltelefonerna som stora miljöbovar.

”En mobiltelefon som väger 226 gram skapar hela 86 kilo avfall vid produktion. Det är inte alltid det som syns som väger mest. Operatörerna säger att de har grön el till sina telefonmaster, samtidigt som de säljer mobiler som genererar hur mycket avfall som helst”, säger han till Di och tillägger:

”Vi tycker att det ska vara en självklarhet att återbruka de mobiler som redan finns”.

Han startade Refurbly för två år sedan, en e-handel som säljer begagnade mobiler som är kontrollerade och renoverade.

ANNONS
ANNONS

I fjol omsatte bolaget sex miljoner kronor, och nu tar Refurbly in samma summa i en såddrunda – som leds av av Telias tidigare vd Johan Dennelind.

”David Lundgren Fetah är en eldsjäl och entreprenör ut i fingerspetsarna som vill förändra sättet svenskar konsumerar mobiltelefoner och tjänster. Refurbly är mycket väl förberedda för att utmana de större aktörerna på marknaden och ta en tydlig position inom renoverade mobiltelefoner”, säger Johan Dennelind.

Andra investerare är bland annat David Stenmarck, medgrundare i Epidemic Sound, och Erik Hallberg och Emil Nilsson, tidigare medlemmar i Telias koncernledning.

Stor tillväxtpotential

David Lundgren Fetah ser tillväxtpotentialen framöver.

”För mig är det inte bara fråga om pengar, utan om kompetensen vi får in i bolaget. Det är relevanta människor för det vi ska göra, att belysa miljöproblemet som telefonoperatörerna absolut inte vill tala om”, säger han och beskriver ”ett stort gäng som ser problemen och affärsmöjligheterna”.

”Vi försöker göra ett Oatly, fast för telekom.”

Läs mer: Då ska Telia vara utsläpps- och avfallsfritt

ANNONS
ANNONS