Varje vecka får vi i oss fem gram mikroplast via maten – en mängd som motsvarar ett vanligt kreditkort, visar en ny studie från Världsnaturfonden.

ANNONS

Det är Veckans Affärer som rapporterar om den nya faktan. Enligt studien är plastförorening i världen nu så pass allvarlig att varje människa helt ovetandes får i sig en i snitt fem gram plast genom små mikropartiklar i kosten.

”Plasterna förorenar inte bara våra hav och vattenvägar och dödar marint liv, de finns i alla oss”, kommenterar Marco Lambertini, generaldirektör för Världsnaturfonden, i studien.

”Det globala målet måste vara att minska plastläckage i naturen till noll,” säger Eirik Lindebjerg, Världsnaturfondens globala plastpolitiska chef.

Lindebjerg menar att i framtiden måste återvinningen av plast bli mycket bättre. Ingen mer plast ska tillverkas av fossila bränslen, utan vi måste återanvända den vi redan producerat, säger han enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

De två senaste åren har det producerats lika mycket plast som under hela jordens historia och den trenden beräknas fortsätta, avslutar Veckans Affärer.