”Det är elefanten i rummet. Ingen törs säga sanningen, vi försöker putsa lite på ytan”, säger statsvetare och miljöexpert till DN.

ANNONS

Riksdagen har redan brutit löftet som gavs för två decennier sedan; att nästa generation inte skulle behöva tampas med de miljöproblem som fanns då, skriver tidningen och konstaterar att 15 av 16 miljömål som skulle vara uppnådda i år inte infriats.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl beskriver misslyckandet som ”väldigt sorgligt”, och det faktum att miljöpolitiken inte kommit längre än den gjort.

”Det som beskrivs i miljömålen går inte att komma runt, det måste ske för vår egen skull, för framtida generationer, för djur och natur och för Sverige som föregångsland”, säger Sandahl till Dagens Nyheter.

Putsar lite på fasaden

Enligt Naturvårdsverket är det särskilt två områden som måste värnas: klimatförändringarna och utarmningen av den biologiska mångfalden.

Statsvetaren Katarina Eckerberg, som är professor vid Umeå universitet med miljöpolitik som specialitet, konstaterar att ekvationen med ekonomisk tillväxt och mer pengar till konsumtion inte går ihop.

Hon anser att det som sker miljöpolitiskt endast består av små skrap på ytan.

Katarina Eckerberg sitter också i regeringens expertorgan Klimatpolitiska rådet, uppger DN.

Flera tidigare politiker och tunga experter uttalar sig också om den havererade miljöpolitiken.

ANNONS
ANNONS

Det var 1999 som riksdagen enligt DN beslutade om miljömålen, att nästa generation inte skulle ärva miljöproblemen.

Läs hela DN-artikeln.

Läs även: Sex av tio börsjättar följer inte Parisavtalet [DagensPS.se] »