Sydkorea plågas av manet-liknande djur som ökar i antal och kommer in i vattenintaget på kärnkraftverk. Landet meddelar att djuren stoppar två kärnkraftsreaktorer – igen. 

ANNONS

Det är andra gången på tre veckor som Korea Hydro & Nuclear Power Co tvingas stänga av kärnkraftsreaktorerna i Hanul, Sydkorea, måste stängas av för att bandsalper, ett manet-liknande djur, kommit in i vattenintaget.

”Bandsalper kan länka ihop sig i kedjor flera meter långa och har sagts likna en kristallkrona som driver genom havet. Organismerna ökar vanligtvis i antal i juni men det verkar ha hänt i mars i år på grund av tidigare varma strömmar än normalt”, säger Yu Ok Hwan, biträdande direktör vid Korea Institute of Ocean Science and Technology till Bloomberg.

”Vi kan inte säga ännu om ökningen av salpar beror på det förändrade klimatet eller andra faktorer”, säger Youn Seok-hyun, forskare vid National Institute of Fisheries Science.

Antalet bandsalper har stegvis ökat de senaste åren, och Sydkoreas 24 kärnkraftverk kan drabbas av vidare problem med djuren.

”Med tanke på den nuvarande trenden finns det en möjlighet att vi kan se fler av dessa avstängningar vid reaktorer under de kommande åren”, säger Chae Jinho, chef vid Sydkoreas Marine Environment Research & Information Laboratory till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Även Frankrike drabbades i januari av att djur stoppar kärnkraftsreaktorer, då Electricite de France SA tvingades stänga ner alla fyra reaktorerna vid kärnkraftverket i Paluel då fisk hade fastnat i filtertrumman vid pumpstationen.

Läs mer: Sverige skräckexempel på kärnkraftsrädsla – Dagens PS