Sju av tio svenskar vill ha ett plastförbud för engångsartiklar, visar en ny Sifo-undersökning. Hela 90 procent vill se en märkning om artiklar innehåller dold plast. 

ANNONS

Hela 84 procent av svenskarna känner mycket eller ganska stor oro över att plast sprids i naturen och havet. 75 procent är också oroliga över att detta i förlängningen resulterar i mikroplaster – små plastpartiklar som tar sig in i levande organismer.

Det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av miljöteknikföretaget Organoclick.Många ställer sig också positiva till plastförbud i vissa produkter.

Plastproduktionen och konsumtionen ökar hela tiden, och nya undersökningar visar att mikroplaster idag är spridda över hela jorden, även på de mest avlägsna platserna. De finns också i mänskligt blod och ofta även i lungvävnaden.

Plastförbud allmänt accepterat

Ändå är svenskarna inte oroade över mikroplasterna skulle ha betydelse för den egna personliga hälsan. Bara 34 procent är mycket eller ganska oroliga över att få i sig plast.

”Vi vet ännu inte på vilket sätt mikroplaster kan påverka vår hälsa, men det spelar ingen roll eftersom vi redan exponeras för ämnen vars effekter visar sig först med senare forskning. De här larmrapporterna måste därför tas på allvar”, säger Magnus Hedenmark, ekotoxikolog.

Sju av tio är positiva till ett plastförbud för engångsartiklar som våtservetter, kaffefilter och snus i portionspåse. Nio av tio är positiva till en märkning av produkter som innehåller dold plast, enligt undersökningen.

”Det är positivt att fler vill se en förändring i lagstiftningen med införandet av både märkning och förbud av plast. Med dagens lagstiftning i EU:s nya engångsplastdirektiv motverkas innovatörer att ta fram bionedbrytbara alternativ och det hämmar möjligheten för industrin att ställa om och göra en förändring. Men det finns alternativ”, säger Mårten Hellberg, vd på OrganoClick i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

1 107 personer i åldrarna 16–79 har deltagit i undersökningen, som är representativ för hela Sverige.

Läs också:

Efter sopberget – nytt plastförbud i Indien [Dagens PS]