Dagens PS

Klimatrapport: Vi passerar FN:s gräns före 2025

Världen kan passera 1,5 graders uppvärmning före 2025.
Det är 40 procents risk att världen passerar 1,5 graders uppvärmning före 2025. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 17 sep. 2021Publicerad: 17 sep. 2021

Det är 40 procents risk att jordens temperaturhöjning passerar 1,5 grader före 2025, visar en ny forskarrapport. När gränsen passeras är risken för en oåterkallelig global uppvärmning stor.

ANNONS
ANNONS

Det är forskare i meteorologi vid World Meteorological Organization och Met Office i Storbritannien, samt FN:s klimatpanel IPCC, som har prognostiserat hur snabbt världens temperatur är på väg över den överenskomna gränsen på 1,5 grader över den förindustriella nivån.

Beräkningarna utgår inte ifrån att medeltemperaturen räknat över hela perioden fram til 2025 blir så varm, men det är sannolikt att något av de enskilda åren blir det.

Den genomsnittliga uppvärmningen kommer att stiga över 1,5 grader inom den närmsta 20-årsperioden. Det gäller också under de bästa tänkbara förutsättningarna – att utsläppen minskar kraftigt.

“Det vi har gjort är otillräckligt”

Joeri Rogelj, forskare på Grantham Institute for Climate Change and Environment, som är medförfattare till rapporten, säger att resultaten innebär “en dyster och alarmerande bild. Vi upplever tidigare oöverträffad klimatförändring. Vi har orsakat den. Och det vi fram tills nu har gjort är i huvudsak otillräckligt för att stoppa en förvärrad utveckling.”

John Kennedy, som är forskare på Met Office, sa att nya och mer exakta data visar att världen har värmts upp något snabbare än man tidigare hade beräknat, 1,1 grader Celsius just nu.

I torsdags sa FN:s geralsekreterare António Guterres att omedelbara, snabba och storskaliga utsläppsminskningar av växthusgaser krävs.

Växthusgaser på rekordnivåer

ANNONS

Pandemin och isoleringen ledde till en viss utsläppsminskning, men den blir kortvarig. Enligt den senaste vetenskapliga rapporten går det inte att se tecken på att världen har halkat in på ett grönare spår. Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären kommer att “fortsätta på rekordnivåer”, enligt rapporten.

Den genomsnittliga globala yttemperaturen på jorden under perioden 2017-2021 blev den varmaste som har registrerats. Då låg den mellan 1,06 och 1,26 grader Celsius över förindustriella nivåer. Den genomsnittliga havsnivån har höjts med 20 centimeter från 1900 till 2018.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS