Dagens PS

Kina testar svävande magnetbilar – 230 kilometer i timmen

Maglev-bilar
Maglev-tekniken testades på bilar i Kina. (Foto: Twitter)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 sep. 2022Publicerad: 19 sep. 2022

Kina testar nya svävande magnetbilar som når maxhastigheten 230 kilometer i timmen. Det handlar om maglev-tekniken och kan vara lösningen för elbilar som ska färdas långa sträckor utan laddning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina har redan kommit långt inom maglev-tekniken, bland annat med ett snabbtåg i Shanghai som stod klart 2004 och tekniken används även inom tågtrafiken av både Japan och Sydkorea.

Magnetbilar svävar ovanför motorvägen

Maglev står för magnetic levitation och betyder i det här fallet att bilen både svävar ovanför motorvägen och förs framåt, ovanför en magnetremsa. Totalt testades åtta bilar, av forskare från Southwest Jiaotong University i Chengdu, som svävade 35 millimeter ovanför motorvägen – där den snabbaste kom upp i 230 kilometer i timmen, skriver CNBC.

Kombineras med elbilar

Forskarna ville undersöka säkerheten av tekniken överförd på bilar, och i det långa loppet kan maglev eventuellt även kombineras med elbilar som ett sätt att öka räckvidden i en industri som hittills är beroende av laddning med jämna mellanrum.

Innan svävande bilar blir en vanlig syn på våra motorvägar måste dock en rad säkerhetsaspekter redas ut. Vad händer till exempel om bilarna kör av från sina magnetspår i höga hastigheter eller om de krockar med konventionella fordon? En annan aspekt är att vägnäten isåfall måste byggas om med den nya tekniken – vilket kommer kräva stora investeringar och mycket tid.

Revolutionera energiindustrin

Tekniken kan dock revolutionera energiindustrin och hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna enligt George Sassine vid New Yorks statliga energiforsknings- och utvecklingsmyndighet.

ANNONS

“Även om det låter som science fiction, kan det mycket väl vara vårt dagliga liv om 50 år”, uppgav han redan för några år sedan.

Se klippet på Twitter där bilarna testas.

Läs även: SJ köper nya snabbtåg för sju miljarder kronor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS