Dagens PS

Investerarhot pressar svenska oljejätten

Investerarhot men framför allt högre koldioxidskatt pressar svenska Lundin Energy till åtminstone en viss omställning till det bättre. (Foto: Skärmdump från Lundin Energys hemsida)
Investerarhot men framför allt högre koldioxidskatt pressar svenska Lundin Energy till åtminstone en viss omställning till det bättre. (Foto: Skärmdump från Lundin Energys hemsida)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 feb. 2021Publicerad: 18 feb. 2021

Olje- och gasbolaget Lundin Energy vill minska utsläppen genom att elektrifiera sina oljeplattformar, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

I takt med hårdare klimatkrav från stora investerare och, kanske främst, en hög koldioxidskatt satsar Lundin Energy nu på att få ner de fossila utsläppen per oljefat.

“Det är en win-win för oss och bankerna”, säger bolagets finansdirektör Teitur Poulsen till DN.

Trycket är hårt på fossila bolag som Lundin Energy och tunga investerare hotar att dra sig ur eftersom de inte vill bidra till den globala uppvärmningen.

“Efterfrågan på olja måste ju ner för att vi ska nå Parisavtalet, och vi ser att det är svårt för oljebolagen har svårt att tjäna lika mycket pengar som de gjorde före oljepriskollapsen 2014”, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, till DN.

Lundin Energys finansdirektör Teitur Poulsen menar dock att fossila bränslen inte går att radera ut då efterfrågan på energi “till störst del tillmötesgås av fossila bränslen”, säger han i artikeln.

“Den här sektorn kommer fortsätta vara relevant i många, många decennier framöver”, säger Teitur Poulsen till tidningen.

Lundin Oil blev Lundin Energy

Lundin Energy är samma bolag som Lundin Oil, men förra året bytte bolaget namn.

ANNONS

Det betyder inte att bolaget slutat leverera olja utan det fortsätter man med så länge det finns en marknad.

Enligt Lundin Energys finansdirektör satsar bolaget stort på att minska koldioxidavtrycket så mycket som möjligt.

Nyligen framkom, vilkens Dagens PS uppmärksammade, att svenska banker lånat ut mångmiljardbelopp till Lundin Energy. Det var Fair finance som avslöjade detta i en granskning.

Teitur Poulsen förklarar i DN att Lundin Energi inte har några problem att få banklån men att kravet är framgångar i klimatfrågan.

Oljebjässens finansdirektör gör ingen hemlighet av att det är ekonomiska intressen som får bolaget att vidta klimatåtgärder.

“Det måste finnas en ekonomisk drivkraft för att man ska hamna där, det är det enda sättet som världen kommer klara av att uppnå de här utsläppsmålen”, säger Teitur Poulsen till Dagens Nyheter.

Europeiska oljebolag i framkant

Thina Saltvedt, Nordeas energianalytiker, konstaterar att europeiska oljebolag kommit längre i sitt klimatarbete än amerikanska bolag som en effekt av trycket från investerare.

ANNONS

Hon säger också att det i dag är knivskarp konkurrens i branschen om att göra oljan så klimatvänlig som möjligt, eller att man riktar in sig på andra energiformer.

Teitur Poulsen på Lundin Energi förklarar i DN att bolaget fick tusentals nya aktieägare i fjol.

På frågan om om bolaget inte påverkas av det skifte som pågår, svarar han:

“Jo, självklart, alla påverkas av investerarnas tycke på ett eller annat sätt. Men vi kommer inte undan det faktum att vi kommer förbli ett olje- och gasföretag.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS