Dagens PS

Rent vatten via solljus – startups storsatsar

solljus
Anordningarna kommer så småningom att användas för att bevattna flytande gårdar hoppas Manhat. (Foto: Manhat)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 sep. 2022Publicerad: 13 sep. 2022

Saltvatten ska lösa problemet med färskvatten genom att använda en solcellsteknik, som bara använder solljus för att rena vatten. Nu försöker startups och forskare förfina tekniken med att rena vattnet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världen behöver som bekant mer färskvatten, och en rad länder använder sedan länge avsaltningsanläggningar för att ta bort salt från havsvatten, där Mellanöstern redan leder i antalet sådana anläggningar. Problemet är ett de till stor del fortfarande drivs på fossila bränslen och skadar havsmiljöerna när det skapar ett extremt salt avloppsvatten som spolas tillbaka i havet, skriver CNN.

Använder solljus för att rena saltvatten

Därför har en rad startups och forskare börjat se över hur de kan uppdatera en månghundraårig solcellsteknik, som enbart använder solljus för att rena vatten. En sådan är Abu Dhabi-baserade startupen Manhat som grundades 2019.

Bolaget har skapat en växthusstruktur som flyter på havsytan där solljus värmer upp och förångar vatten under strukturen – och sedan separerar det från saltkristallerna som lämnas kvar i havet – och när temperaturen sedan svalnar så kondenserar vattnet till färskvatten och samlas inuti strukturen.

Vatten skapas utan att använda el och utan att skapa salt.

“Det liknar det naturliga vattnets kretslopp”, säger grundaren Saeed Alhassan Alkhazraji.

Direkt i havet

Enligt honom har solavdunstning länge använts för detta ändamål, men vanligtvis handlar det om vatten i en bassäng där saltet lämnas kvar efter att vattnet har avdunstat. Nu flyter enheten alltså istället direkt i havet och drar vatten direkt därifrån.

ANNONS

Tekniken kan gynna torra kustområden där marken redan odlas intensivt, som kan använda det nya vattnet till bevattning. Ett pilotprojekt startar nästa år som kommer involvera odlingar av grönsaker.

“Vi måste acceptera det faktum att havsvatten bör vara en nyckelspelare för att tillhandahålla färskvatten”, säger Saeed Alhassan Alkhazraji vidare och tillägger:

“Men vi måste ha en lösning som minimerar koldioxidutsläppen och eliminerar saltet helt och hållet.”

Läs även: Försenad vindkraft stort problem för hållbara mål

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS