EU:s gröna deal hyllades i går som ett historiskt steg – men inte av alla. Klimataktivister menar att förslaget är urvattnat efter lobbyarbete från skogs- och fordonsindustrin. ”Minst sämst globalt”, är Greta Thunbergs analys.

ANNONS

EU-kommissionen la under onsdagen fram 12 nya lagförslag som ska få unionen att nå sin nya målsättning om att sänka utsläppen med 55 procent till 2035 jämfört med 1990 års nivåer och nå Parisavtalets mål om en temperaturhöjning på max 1,5 grader.

Men det hyllas inte av alla. Miljöaktivisten Greta Thunberg kallar det för en ”bekväm lösning” att säga att vi ska bli fossilfria.

”Då kan vi bara byta ut ett bränsle mot ett annat och fortsätta att förbränna i stället för att byta till faktiska hållbara energikällor”, säger hon till P3 Nyheter.

”Agera i linje med vad forskningen säger”

EU:s gröna deal är inte tillräckligt bra för att hantera klimatkrisen. Bättre än övriga världen är inte nödvändigtvis tillräckligt bra, menar hon.

”Vi pratar mycket om att EU är de mest ambitiösa, att det är vi som leder. Kanske är vi de som är absolut minst sämst globalt när det kommer till det här. Men man bör ju sträva efter att ta sitt moraliska ansvar och agera i linje med vad forskningen säger skulle krävas för att uppnå alla löften som vi har gjort”, säger hon till P3.

Greenpeace Sveriges kampanjledare Carl Schlyter riktar också hård kritik mot EU:s klimatpaket.

”Det handlar om förlorade år. Bättre än ingenting är i det här fallet en falsk lösning eftersom det finns en absolut gräns för ekosystemets förmåga att överleva”, säger han till TT (länk till Expressen).

ANNONS
ANNONS

”Kejsarens nya kläder”

Han menar att EU-kommissionen fått skogs- och fordonslobbyn mot sig och att förslaget blivit urvattnat. Enligt Schlyter var de ursprungliga förslag som kom från tjänstemännen i EU betydligt bättre.

”Det är kejsarens nya kläder – bakom de stora orden är klimatpolitiken naken inför de hot som ska bemötas. De originalförslag som fanns var mycket tuffare och låg närmare vetenskapen”, säger Schlyter till TT.

Läs mer: Fossilbilar förbjuds i klimatpaket från EU