Det ska vara dyrt för ledningarna att missa sina bolags miljömål. Nu kräver Christer Gardell, medgrundaren av riskkapitalbolaget Cevian Capital, att ersättningarna kopplas till tydliga hållbarhetsmål.

ANNONS

Hållbarhet ser bra ut på pappret. Men i verkligheten har det ofta inte skett någon stor förändring inom bolagens ESG-arbete.

”Tyvärr har många bolag fort­farande inte förstått vikten av ESG som värdeskapare”, säger Christer Gardell, till Di.

Saknar konkreta planer

Han säger att bolagens ledningar ofta pratar svävande utan att beskriva konkreta åtgärder, och att företagens miljöarbete även är viktigt ”utifrån att skapa lång­siktigt värde för aktieägare och övriga intressenter”.

”Vi kommer aldrig att lösa de stora ESG­-utmaningarna om inte före­tagen ger detta arbete högsta prioritet.”

Kan bli dyrt

Och prioritet kommer när det kostar, enligt Christer Gardell.

Så nu uppmanar Cevian alla europeiska börsbolag att sätta konkreta mål och samtidigt integrera dem i kommande bonusar. Om målen inte uppfylls ska det kännas i ledningarnas plånböcker.

”Vi håller alltid våra bolag ansvariga för de mål som satts. ESG­-relaterade mål är inget undantag”, säger han och klargör:

”Ansvaret vilar ytterst hos styrelsen och det är där vi, med hjälp av våra röster, kommer att utkräva ansvar om målsättningar inte nås eller har för låg ambi­tionsnivå eller är slarvigt formulerade.”

Läs mer: Cevian-bolag blåser av storaffär

ANNONS
ANNONS