Dagens PS

Fossila källor – därför är det så svårt att fasa ut dem

EU
Den svenska elbilsflottan är inte tillräckligt stor för att kraftigt minska utsläppen i trafiken. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

FN vill att världen når nettonoll 2050. Fortfarande finns det dock fossila bränslen i det mesta av vårt nuvarande samhälle, samtidigt som de fossila bolagen gör allt de kan för att hålla sig kvar.

ANNONS
ANNONS

Fossila bränslen handlar inte bara om uppenbara saker som vilka bilar vi kör eller hur vi värmer upp våra hus. De finns som bekant i det mesta i vårt nuvarande samhälle, som till exempel i plast – vilket i sig själv utgör det mesta som vi har runt omkring oss. Att bara fasa ut det på några år kommer bli en väldigt knepig uppgift, eftersom det mesta i samhället faktiskt måste bytas ut mot gröna produkter, skriver Fast Company.

FN vill se att världen når nettonoll 2050, men redan 2030 måste de globala utsläppen minskas med hälften för att undvika att temperaturerna drar iväg allt för mycket.

Fossila källor klamrar sig fast

Samtidigt gör de stora gas-och oljebolagen allt de kan för att förhindra att världen ställer om, och eftersom de har så mycket makt och ofta lobbar regeringar och politiker, så kan det bli svårt att nå sådana tidsplaner. Exempel är i Kanadas Alberta och i Texas, båda ställen där fossilbranschen har stort inflytande. I Alberta har regeringen för närvarande “pausat” godkännanden av nya solenergiprojekt och i Texas backar “den fossila bränsleindustrin upp politiker och tillsynsmyndigheter för att se till att de stänger av sina konkurrenter.”

I utvecklingsländerna behövs samtidigt mycket pengar att ställa om sin industri helt från start, och här behövs nya investeringar, där länderna är beroende av hjälp utifrån.

Svår uppgift att nå

Så med andra ord ser en halvering av utsläppen till 2030 i nuläget ut att vara väldigt långt borta.

“Vi är sex och ett halvt år borta vid det här laget, och med varje dag som slösas bort så blir utmaningen att uppnå det målet svårare och svårare”, säger Max Holmes, ordförande för Woodwell Climate Research Center.

ANNONS

Läs även:

Biljätten: Nu blir alla nya bilar i Europa elektriska – Dagens PS

IEA: Då är tiden ute för fossila bränslen – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS