Dagens PS

Forskare: Ozonhålet blir större

Antarktis
Det råder delade meningar hur det står till med ozonlagret över Antarktis. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 nov. 2023Publicerad: 22 nov. 2023

Den framgång med ozonlagret som tidigare har lagts fram ifrågasätts nu. En ny rapport visar istället att ozonhålet går i motsatt riktning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ozonhålet har beskrivits som en oerhörd framgång inom miljöarbetet. Så sent som i början av året meddelade till exempel en FN-stödd expertpanel att jordens ozonlager var på väg att återhämta sig. Enligt expertpanelens rapport förväntas ozonlagret vara tillbaka på 1980-talets nivåer, innan ozonhålet uppstod, till 2040, om nuvarande policy – att 1987 års förbud mot produktion och användning av ozonstörande kemikalier – fortsätter att gälla.

Ozonhålet blir större menar forskare

Men nu är det helt plötsligt helt andra tongångar bland forskarna. De har undersökt varför ozonhålet nådde rekordstorlekar mellan 2020 och 2022 över Antarktis. I sin rapport som är publicerad i Nature Communications redogör de nyzeeländska forskarna att hålet ovanför Antarktis har minskat med hela 26 procent under våren, varje år sedan 2004.

Det förklarar varför rekordstorlekarna sågs till de senaste åren menar en av forskarna bakom rapporten, Hannah Kessenich, vid universitetet i nyzeeländska Otago.

“Det innebär att hålet inte bara har förblivit stort i omkrets, utan det har också blivit djupare, under större delen av våren i Antarktis.”

Forskarna bakom den nya rapporten uppger att utarmningen av ozon och fördjupningen av hålet är ett resultat av förändringar i den antarktiska polarvirveln, som beror på planetvärmande föroreningar – små luftburna partiklar som släpps ut från skogsbränder och vulkaner – och därmed leder till förändringar i solcykeln.

Rapporten får kritik

El Niño-eventet för några år sedan förde med sig många utbredda skogsbränder som kan ha fört med sig stora mängder föroreningar, men samtidigt får rapporten kritik för att inte nämna det motsatta La Niña- eventet, som skedde mellan just 2020 och 2022 – åren då ozonhålet nådde rekordstorlekar över Antarktis, berättar CNN.

ANNONS

“Vi vet att under La Niña-åren tenderar polarvirveln i stratosfären att vara starkare och kallare än vanligt, vilket innebär att ozonkoncentrationerna också är lägre under dessa år”, säger klimatforskaren Martin Jucker, vid University of New South Wales i Australien.

Läs även:

Rapport: Grönland varmast på tusen år – Dagens PS

Forskare om kemiska substanser: “Överträtt gränsen” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS