En internationell grupp forskare varnar för att jorden närmar sig ”oåterkalleliga klimateffekter” på grund av mänskliga utsläpp.

ANNONS

Förödande översvämningar i Sydamerika och Sydostasien, registrera krossande hetvågor och bränder i Australien och västra USA, en extraordinär orkansäsong i Atlanten och förödande cykloner i Afrika, Sydasien och västra Stilla havet är några de klimatrelaterade effekter som radas upp av forskarna.

Avgörande för mänsklighetens framtid

Forskarna menar också att klimatrelaterade effekter man ser på världens tropiska korallrev, regnskogarna i Amazonas och sommarisen på Arktis närmar sig att bli ”oåterkallerliga”, alltså kommer att bli permanenta.

”Årtiondet mellan 2020 och 2030 är inget mindre än ett avgörande årtionde för mänsklighetens framtid på jorden”, säger Johan Rockström, professor i jordsystemsvetenskap vid universitetet i Potsdam, samt en av författarna bakom artikeln, till SR. 

”Då spelar det inte så stor roll…”

De vill se ett slutdatum för utvinningen av fossila bränslen och att förbränningsmotorer fasas ut, ett globalt kolpriset över 50 euro per ton koldioxid och ”väldigt snabbt gå över 100” enligt Rockström och att förstörelsen av ekosystem stoppas för att undvika klimateffekter.

”Om inte vi får stopp på förstörelsen av de stora ekosystemen, från våtmarker och permafrost, tropiska skogar, tempererade skogar, då förlorar vi kolsänkorna och då spelar det inte så stor roll om vi lyckas fasa ut de fossila energikällorna”, säger han till SR.

Artikeln i Bioscience är en uppdatering av en tidigare artikel om klimatnödläget som publicerades 2019 och har skrivits under av 14 000 forskare i mer än 150 länder.

”På grundval av de senaste trenderna i planetens vitala tecken bekräftar vi klimatdeklarationen och uppmanar återigen till transformativ förändring, som nu behövs mer än någonsin för att skydda livet på jorden och förbli inom så många planetgränser som möjligt”, skriver forskarna i sitt slutord på Bioscience.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Al Gore: ”Greenwashing ett växande hot”

Läs mer: Amazonas släpper ut mer CO2 än skogen absorberar