Dagens PS

Flytande solpaneler som följer solen

Flytande solpaneler
Flytande solpaneler som ska följa solen i Nederländerna. (Foto: SolarisFloat)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 18 nov. 2022Publicerad: 18 nov. 2022

En glänsande cirkulär ö? Ja, bestående av dussintals flytande solpaneler. Det handlar om Nederländernas senaste vapen i jakten på solenergi.

ANNONS
ANNONS

För att hitta utrymme för stora solpaneler letar många länder efter flytande system. Nu tar Nederländerna den planen ett steg till.

I sjön Oostvoornsee Meer i sydvästra delen av landet flyter nu en cirkulär ö, täckt av dussintals skimrande solpaneler.

Men det är inte en ”normal” solpanel, inte ens en av många flytande solenergiparker som nu installeras i sjöar, reservoarer och kustområden över hela världen.

Dess paneler kan nämligen göra det många strävar efter, att spåra och följa solen när den rör sig över himlen, skriver BBC.

Kan skalas upp

Installationen, döpt till Proteus efter den grekiske havsguden, är bland de första att kombinera flytande solpaneler med solspårningsteknik, allt för att maximera den mängd en den kan producera.

”Ön” i Oostvoornse Meer är täckt av 180 rörliga solpaneler och har alltså en begränsad kapacitet, men Solaris Float, det portugisiska företag som byggt Proteus, tror att man kan skala upp installationen för att generera stora mängder ren el och, vilket är avgörande, utan att behöva använda värdefull mark.

“Flytande solenergi är ett ganska nytt alternativ när det gäller förnybar energi men har en enorm potential globalt”, säger Thomas Reindl, vice vd för Solar Energy Research Institute of Singapore (Seris).

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Enorma möjligheter

Redan att täcka enbart 10 procent av alla konstgjorda reservoarer i världen med flytande solenergi skulle resultera i en installerad kapacitet på 20 terawatt (TW) – 20 gånger mer än den globala solcellskapaciteten (PV) idag, enligt en analys av Seris.

Framväxten av flytande solenergi är bland de senaste trenderna i den revolutionerande expansionen av solcellselektricitet under de senaste åren.
Globalt har solcellskapaciteten nästan tolvdubblats under det senaste decenniet, från 72GW 2011 till 843GW 2021.

Tekniken står nu för 3,6 procent av den globala elproduktionen, upp från 0,03 procent 2006. Samtidigt, solenergi visat ett prisfall som har gjort dem till världens billigaste kraftkälla, enligt BBC.

Akut efter krigsutbrottet

Samtidigt behöver kapaciteten mångdubblas ytterligare för att ge sitt bidrag till en nettoutsläppsfri värld, enligt International Energy Agency.

Dessutom har Rysslands krig mot Ukraina gjort det än mer akut att öka den förnybara energin för att minska beroendet av rysk olja och gas inom EU.

Läs även: Världens största flytande solcellsanläggning i bruk

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS