Oljeindustrin visste redan för 50 år sen om hälsorisker med fossila bränslen. Trots det har de kämpat emot regleringar om utsläpp.

ANNONS

Det är den brittiska tidningen The Guardian som kommit över interna dokument från oljeindustrin som visar att företagen mycket väl kände till hälsoriskerna som finns kring luftföroreningar från eldandet av fossila bränslen.

Dokumenten innehåller bland annat interna pm och rapporter, där det framkommer att industrin visste att de skapade stora mängder luftföroreningar, att luftföroreningarna kan sätta sig i djupt i lungorna och vara  ”verkliga skurkar i hälsoeffekter”, skriver The Guardian.

Visste redan 1967

Imperial Oil, ett dotterbolag till Exxon Mobile, skrev redan 1967 i ett internt pm att petroleumindustrin ”bidrog stort till de värsta formerna av luftföroreningar”. Imperial Oil utredde 1980 länkar mellan industrin och cancer samt ”fosterskador bland industriarbetares barn”.

Även dokument från Shell som The Guardian gått igenom visar att de tidigt förstod vad deras industri orsakade. I en rapport från företaget från 1968 konstateras att svaveldioxid, som avges genom förbränning av olja, kan orsaka ”andningssvårigheter” medan kvävedioxid, som också avges av fordon och kraftverk, kan orsaka lungskador och att ”det kommer ropas på att minska utsläppen av kvävedioxid, troligen baserat på misstänkta långsiktiga kroniska effekter”.

”Propaganda och undergrävande av reglering”

Tidningen fortsätter sedan att lägga fram tydliga bevis för att oljeindustrin varit väl insatta i hälsoriskerna med de luftföroreningar de skapat, men samtidigt konsekvent underminerat klimat- och miljöforskning ända fram tills våra dagar.

Samtidigt har vetenskapen som kopplar förbränning av fossila bränslen och oljeindustrin till en rad hälsorisker som dödar miljontals människor runt om i världen varje år blivit allt starkare.

”Svaren från fossila intressen har kommit från samma spelbok – först vet de, sedan konspirerar de, sedan förnekar de och sedan försenar de. De har fallit tillbaka på fördröjning, subtila former av propaganda och undergrävande av reglering”, säger Geoffrey Supran, forskare vid Harvard University som har studerat fossila bränsleföretags historia angående klimatförändringar.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln hos The Guardian.

Läs mer: Svenske miljardären tror på blodbad för oljeindustrin – Dagens PS