Klimatforskare menar att att det finns faktiska skäl att misstänka att global uppvärmning skulle kunna resultera i en apokalyptisk katastrof. 

ANNONS

I en analys varnar klimatforskare för att det har forskats alldeles för lite om risken för global samhällskollaps och om risken för att vi människor ska utrotas, det skriver The Guardian.

Forskarna kallar en sådan katastrof för ”the climate endgame”, klimatets slutspel och de menar att även om risken för att det ska inträffa är liten, kan det inte uteslutas

”Att möta en framtid med accelererande klimatförändringar samtidigt som man är blind för värsta scenarier är i bästa fall naiv riskhantering och i värsta fall dödligt dumt”, säger forskarna, skriver The Guardian. De tillägger att det finns faktiska skäl att misstänka att global uppvärmning skulle kunna resultera i en apokalyptisk katastrof.

Världen behöver förbereda sig

Enligt det internationella teamet av experter måste världen börja förbereda sig för möjligheten att klimatets slutspel kommer och de menar att analys av mekanismerna för de här extrema konsekvenserna kan hjälpa till att stimulera motåtgärder och informera om nödvändig politik.

Forskarna föreslår att en forskingsagenda upprättas och de uppmanar den mellanstatliga panelen för klimatförändringar, Intergovernmental Panel on Climate Change, att ta fram en rapport om frågan.

Klimatförändringar kan bli katastrofala

Luke Kemp vid University of Cambridges Center for the Study of Existential Risk, som ledde analysen, säger till The Guardian att det finns många skäl att tro att klimatförändringar kan bli katastrofala, även när nivåerna av uppvärmning är måttliga.

Han säger också att klimatförändringar har spelat en roll i varje händelse av massutrotning, att de har hjälpt till att störta imperier och format historien.

ANNONS
ANNONS

”Vägarna mot katastrofer är inte begränsade till de direkta effekterna av höga temperaturer, som extrema väderhändelser. Kringeffekter som finansiella kriser, konflikter och nya sjukdomsutbrott kan utlösa andra katastrofer”, säger Luke Kemp till The Guardian.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Europas vinodlare utmanade av extremhettan [Dagens PS]