Dagens PS

Cementa förlorar i rätten – kalkbrytning stoppas

Cementa förlorar
Cementa förlorar i Mark- och miljööverdomstolen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 juli 2021Publicerad: 07 juli 2021

Cementa förlorar i Mark- och miljööverdomstolen – som avslår företagets ansökan om att fortsätta bryta kalk på Gotland. “Ett krisläge för svensk cementförsörjning”, enligt företaget.

ANNONS
ANNONS

Mark- och miljödomstolen beviljade förra året Cementa tillstånd för verksamheten i ytterligare 20 år. Två myndigheter, fyra föreningar och tolv privatpersoner överklagade tillståndet till Mark- och miljööverdomstolen – som river upp beslutet. De avvisar Cementas ansökan om att fortsätta och utöka täktverksamheten vid Slite på norra Gotland. Domstolen anser att den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts inte är godtagbar.

Domen innebär att Cementa inte längre har tillstånd att bryta kalk- och märgelsten i Västra brottet och File hajdar-täkten från den 1 november. Tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige kommer från fabriken på Gotland. Det gör också runt tre procent av alla koldioxidutsläpp i Sverige.

“Ett krisläge för svensk cementförsörjning”, säger Matilda Hoffstedt, Cementas fabrikschef i Slite till P4 Gotland om beskedet att Cementa förlorar rättsprocessen.

“Underbart att domstolen väljer att följa de miljölagar vi har, att inte förvärra artkrisen och att ofullständiga miljökonsekvensbedömningar inte accepteras”, kontrar Carl Schlyter, kampanjledare för System Change och Klimat på Greenpeace.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS