Det är möjligt att tanka eller ladda förnybart i 288 av 290 svenska kommuner, enligt en kartläggning av infrastrukturen för alternativa drivmedel. Men än är infrastrukturen inte helt tillräcklig.

ANNONS

Det finns en utbredd föreställning att många bilister är beroende av bensin eller diesel, eftersom det på många håll i Sverige saknas möjlighet att ladda eller tanka förnybart. Det stämmer inte, visar en genomgång av Gröna Mobilister och Miljöfordon Sverige.

”Det är första gången tillgången till alternativa drivmedel kartläggs på detta heltäckande sätt”, säger Pernilla Hansson i ett pressmeddelande.

Hon är projektledare hos Miljöfordon Sverige, en organisation som har samlat information om alla landets laddstationer och tankstationer i en app.

Förnybart bränsle tillgängligt – men mest biodiesel

Etanol E85 är det vanligaste av de hållbara drivmedlen. Det går att tanka i 97 procent av Sveriges kommuner. Men också elbilsägare har det hyfsat väl förspänt. Publika laddstationer fanns i 90 procent av kommunerna. Bara i 65 procent av kommunerna finns tillgång till snabblanddning.

Biodieseln HVO100 och fordonsgas gick att tanka i 68 respektive 42 procent av kommunerna. Men den som vill köra förnybart på vätgas kan få större problem – det går bara att tanka i fyra kommuner.

Mariestad, Sigtuna och Umeå har tillgång till alla fem alternativen.

”Vi måste göra oss kvitt fossil bensin och diesel”, säger Stefan Andersson från Gröna Mobilister.

ANNONS
ANNONS

”Det är möjligt redan i dag, men om vi på ett strategiskt sätt förbättrar infrastrukturen för alternativen går det mycket lättare.”

Läs också:

Sveriges bästa och sämsta bilvägar rankade [Dagens PS]
Utredning om elvägar skanar fokus på lättare fordon [Dagens PS]