Barnarbetet ökar för första gången på 20 år

Uppdaterad: 24 aug. 2021Publicerad: 24 aug. 2021
Barnarbete i Bangladesh (Foto: TT)
Barnarbetet i världen ökar. Bilden på barnarbetarna är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: TT)

För första gången på 20 år ökar antalet barnarbetare, visar en undersökning från International Labour Organization (ILO). Ungefär 160 miljoner barn är inblandade i barnarbete. Anledningen är fattigdom.

ANNONS
ANNONS

Antalet barnarbetare i världen har ökat med åtta miljoner personer sedan 2016, enligt en undersökning av International Labour Organization, ILO.

Bara på Elfenbenskusten arbetar 790 000 barn i kakaoodlingar, skriver The Economist.

Hela 24 procent av barnen i Afrika söder om Sahara arbetar, varav de flesta inom jordbruket.

Barnarbete avser arbete som barn utför trots att de är för unga eller trots att arbetet kan skada deras “hälsa, säkerhet eller moral”, enligt ILO.

Omkring hälften av barnarbetarna utför arbete som är farliga, enligt rapporten.

Undersökningen avser alla individer mellan fem och 17 år som utför sådant arbete.

Utvecklingen gick åt motsatt håll ända fram till 2016, men redan 2012 hade arbetet mot barnarbete börjat möta utmanigar.

ILO pekar ut en ökning av det absoluta antalet extremt fattiga som en orsak till att barnarbetet nu ökar igen – även om fattigdomen procentuellt sett minskar så växer den absoluta folkmängden i världen, och det leder till ett större antal barn i fattigdom.

Satsningar på sociala insatser och enkla socialförsäkringar till familjer i de mest utsatta länderna skulle kunna förbättra situationen, menar ILO i sin analys.

ANNONS
ANNONS