Att ersätta inkomstpensionen med 100 procent aktiesparande skulle leda till drastiskt höjd pension, enligt Benjamin Dousa på tankesmedjan Timbro: ”Systemet är riggat”.

ANNONS

Svenskarnas pensioner är till stor del kopplade till löneutvecklingen under arbetslivet. Men medan löneutvecklingen bara legat på ungefär 1,6 procent de senaste tjugo åren har premiepensionerna gett en reell avkastning på 5 procent per år sedan den infördes.

In med allt på börsen

Genom att knyta 100 procent av pensionerna till aktiemarknaden skulle ersättningen på ålderns höst tryggas, menar tankesmedjan Timbro.

”Pensionssystemet är riggat för att ge låga pensioner”, säger tankesmedjans vd Benjamin Dousa, i ett inlägg på twitter.

MISSA INTE: Svenska pensioner sämst i Norden [Dagens PS]

MISSA INTE: Jätteras för pensionsfonderna: ”Kalle Anka-pengar” [Dagens PS]

MISSA INTE: Alla Sverigefonder har rasat [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

”Problemet är att inkomstpensionsrätten bara växer i takt med den allmänna löneutvecklingen i samhället, vilket är betydligt lägre än avkastningen i premiepensionen, där kapitalet investeras på finansmarknaden”, säger Benjamin Dousa.

Bort med bromsen på pensionerna

Han vill i stället att inkomstpensionssystemet skrotas helt, till förmån för vad Timbro kallar för Fondpension. Med ett helt premiefondberoende pensionssystem tar man också bort den pensionsbroms som byggts in i det nuvarande systemet, menar Dousa.

”Vid pensioneringen sprids pensionskapitalet ut över den förväntade återstående livslängden som månatliga utbetalningar”, menar han.

Obligationer i utbyte

Staten skulle sälja obligationer till de blivande pensionärerna med samma värde som de intjänade pensionsrätterna, för att göra överföringen.

”De nya obligationerna är knutna till inkomstutvecklingen, eftersom pensionsrätterna i dagens system följer inkomstutvecklingen. Dessa inkomstobligationer sätts in på spararnas valda fonder i premiepensionen. På så sätt garanteras pensionsspararna och pensionärerna samma belopp som i dag” säger Dousa i en debattartikel i DN.

Han hoppas att politikerna ska kunna realisera systemet och därmed säkra pensionernas utveckling.

”50 procent mer pension”

”Svenskarna sparar mycket till sin pension. Ändå är många missnöjda med beloppet de får ut. Vi föreslår ett helt nytt pensionssystem där alla avgifter går till premiepensionen. Tack vare högre avkastning skulle det höja framtidens pensioner med 50 procent”, säger Benjamin Dousa.

ANNONS
ANNONS

Läs mer:

Pensionsfonden rusade 49 procent i fjol – vad händer nu? [Dagens PS]

Rådgivning leder till lägre pensioner [Dagens PS]

Tusen kronor lägre pension efter 40 års arbete [Dagens PS]

Jätteras för pensionsfonderna: ”Kalle Anka-pengar” [Dagens PS]

Tjänstepension: Är du en av årets vinnare – eller stora förlorare? [Dagens PS]