I chattrum med namn som ”Three Way Banana Split” och ”Semi Grumpy Old Men” har traders från sex bankjättar manipulerat kronan och tio andra valutor genom att utbyta känslig information. Nu serverar EU mångmiljardefterrätten för deras arbetsgivare.

Historien om den femåriga riggningen på världens valutamarknader har många spektakulära aspekter, framgår i ett pressmeddelande. De straffavgifter på totalt 1,07 miljarder euro, motsvarande 11,5 miljarder kronor, som bankerna nu får betala är en. De föränderliga namnen på de två Bloombergchattarna där handlarna utbytte sin marknadspåverkande information är en annan.

Mellan 2007 och 2013 användes ett under de tre namnen ”Three Way Banana Split”, ”Two and a Half Men”, och ”Only Marge”. Åren 2009–2012 utnyttjades det andra, kallat ”Essex Express” respektive ”Semi Grumpy Old Men”, det vill säga halvtjuriga gamla gubbar. EU-kommissionen skriver att de flesta handlarna i de aktuella chattrummen kände varandra privat. Chattrummet vars fulla namn var ”Essex Express ‘n the Jimmy” hette så för att alla handlare utom en som hette James, bodde i Essex utanför London och hade mötts på tåget in till stan.

ANNONS
ANNONS

På torsdagen tillkännagav EU-kommissionen sina straffavgifter för fem av de sex banker som befunnits skyldiga till kartellbildning under mer än fem år: Barclays, RBS, Citigroup, JP Morgan och japanska MUFG. Undkom straff gjorde UBS, som tack för att banken tjallade på kompisarna.

Den svenska kronan var en av de elva valutor som ska ha sett sin handel påverkas av kartellen. De övriga var den danska och norska kronan, euro, dollar från USA, Kanada, Nya Zeeland och Australien, samt brittiskt pund, japansk yen, schweizisk franc.