Dagens PS

USA: Cyberattacken ställde till bankkaos

USA
ICBC betalade lösensumman till hackargruppen Lockbit. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 nov. 2023Publicerad: 13 nov. 2023

Attacken mot Kinas största bank – med filial i USA – visar på en skrämmande sårbarhet i den amerikanska finansmarknaden, anser bedömare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS rapporterade med hänvisning till både Financial Times och India Times om ransomeware-attacken förra veckan mot Industrial and Commercial Bank of China, ICBC, och omfattningen av den är ännu inte helt utredd.

Läs mer: Hackerattack mot Kinabank skakar USA Dagens PS

Men enligt källor till nyhetsbyrån Reuters orsakades hackerattacken mot bankbjässens enhet i USA bland annat ett strömavbrott, vilket fick bankens e-post att sluta fungera.

Anställda var tvungna att byta till Google Mail.

Tvingades pytsa in 9 miljarder dollar

Kinesiska ICBC:s amerikanska enhet -–ICBC Financial Services i New York – tvingades ta hjälp av sitt moderbolag och göra en kapitalinjektion på 9 miljarder dollar i BNY Mellon, ett hisnande summa pengar och dessutom ett belopp som uppges vara större än vad som finns i nettokapital.

Syftet med det ovan nämnda är att det ska finnas resurser tillgängliga om fordringar snabbt behöver tillgodoses, och det var bråttom att lösa kontant-transaktionen, samtidigt som de affärer som genomfördes fick ske manuellt.

Nyhetsbyrån förklarar att det som hänt är en “väckarklocka” för den amerikanska finanssektorn, det “väcker viss oro över motståndskraften hos finansmarknaden på 26 biljoner dollar”, heter det.

ANNONS

Under fredagen var beskedet från Industrial and Commercial Bank of China att den tagit hjälp av MoxFive, ett säkerhetsföretag, för att säkra systemen och återuppta normal affärsverksamhet, en process som inte väntades vara klar förrän i dag, måndag.

ANNONS

Senaste nytt

USA-kunder fick avbryta sina affärer

Kunder har tidigare ombetts att avbryta sina transaktioner och affärer. Allt medan andra aktörer undersökt om de har någon exponering mot den hackade bankjätten och har försökt omdirigera sina affärer.

En etablerad grupp cyberhackare, känd som LockBit med kopplingar till Ryssland, säger sig ligga bakom ransomeware-attacken mot ICBC:s amerikanska filial.

Vissa diskuterar om cyberattacken kan ha påverkat en auktion av statsobligationer som avhandlades i torsdags.

Kan leda till nya säkerhetskrav i banksektorn

Marknadsaktörer tror att hackkerattacken mot den kinesiska bankgigantens enhet i USA kan få regulatoriska följder.

Darrell Duffie, en finansprofessor vid Stanford, säger till Reuters att när något sådant här inträffar kan det utlösa en kedjereaktion av allvarliga negativa effekter på finansmarknaden.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS