Flera Wall Street-strateger väljer nu att satsa på aktier i Europa framför den amerikanska marknaden, berättar Bloomberg.
Tunga strateger ratar USA – spår Europa-rally


Mest läst i kategorin
De motiverar sina starka utsikter för den europeiska aktiemarknaden med motståndskraftiga vinster, men också lägre värderingar.
En del av strategerna i New Yorks finanskvarter tror till och med att börserna i Europa får ett rekordövertag på det amerikanska börsriktmärket S&P 500.
Kan bli bästa börsåret på minst två årtionden
Oberoende av tullrisker och viss oro för värderingar räknar många av börsproffsen att rallyt fortsätter på Europas marknader. Vissa förutspår en vinst på 4 procent till 570 punkter för den europeiska aktiemarknaden, uppger Bloomberg och konstaterar att flera av experterna bedömer att börsutvecklingen i Europa kan bli den bästa på minst två decennier när de ekonomiska utsikterna förbättras på kontinenten.
Ett genomsnitt av 20 strateger i en Bloomberg-enkät förväntar sig att Stoxx Europe 600 Index avslutar året med en uppgång runt 554 punkter, men strategerna på JPMorgan Chase tror att indexet kan gå högre än så, 580 pounkter.
Väntas få rekordövertag på S&P 500-indexet
Det skulle innebär att det europeiska börsriktmärket får en rekordledning på 25 procentenheter över det breda amerikanska börsindexet S&P 500, som JPMorgan tror kommer att backa till årets slut, framgår det.
Missa inte: Storbankens råd: Köp Europa – sälj USA Dagens PS
Citigroup håller för troligt att den europeiska börsvägvisaren stiger med 4 procent till 570 punkter, vilket skulle vara det största rallyt sedan 2005.
Sammantaget ser de tillfrågade strategerna att Stoxx 600-indexet ökar med cirka 1 procent från fredagens stängning, detta som en följd av att analytikerna drar tillbaka en del av sin pessimism kring företagens vinster, skriver nyhetsbyrån.
Det trodde strategerna då om Europas aktier
“Om vi redan har passerat osäkerheten kring toppvinsten kan detta bana väg för ytterligare uppgång och potentiell multipel omvärdering, särskilt bland mer misshandlade cykliska sektorer”, säger Citigroup-strategen Beata Manthey, som citeras i artikeln.
Inför 2025 förväntade sig strategerna att Europas aktiemarknader skulle skugga Wall Street i USA med bred marginal.
Men förutsättningarna har sedan ritats om, bland annat som en effekt av historiska skattereformer i Tyskland men också i spåren av motståndskraftiga vinster, vilket attraherat investerare som letar alternativ för sina placeringar i handelskriget och där tillgångarna tenderat att fastna i USA.
Enligt en färsk undersökning från Bank of America, som Bloomberg hänvisar till, är 35 procent av de globala fondförvaltarna nu överviktade europeiska aktier.
Horisonten mot USA den minsta på två år
Samtidigt uppges nettoexponeringen mot den amerikanska marknaden ha sjunkit till den lägsta på två år.
Förväntan hos strateger i USA är att S&P 500 stänger året oförändrat jämfört med avslutet i fredags, enligt en separat Bloomberg-undersökning.
Samtidigt framgår det att MSCI Europes väljare rapporterat om en vinstökning på 5,3 procent för Q1, vilket är klart bättre än den nedgång på 1,5 procent som analytikerna räknat med.
Ett Citigroup-index visar också att färre analytiker har nedgraderat de europeiska uppskattningarna under de senaste veckorna.
Bara en liten klick dissar Europa-börserna
“Årets rally på 9,0 % i Stoxx 600 har väckt oro för värderingarna. Jämförelseindexet handlas nu till cirka 14,6 gånger vinsten, högre än den 20-åriga medianen på 13,5, enligt data som sammanställts av Bloomberg. Men det är fortfarande lägre än S&P 500:s P/E-förhållande på nästan 22”, framgår det vidare i artikeln.
Och att Goldman Sachs strateg Sharon Bell utgår från att investerare fortsätter omallokera till Europa.
Endast sex analysföretag/banker tror att Stoxx 600 backar med mer än 2 procent från fredagens stängning.
Läs även: Europeiska aktier utklassar Wall Street Dagens PS
Läs vidare: Chefsstrateg: “Sällan Europa går upp och USA ner” Dagens PS

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.