Dagens PS

Svenska inflationen: Långt under två procent igen

Inflations-siffran för augusti ger riksbankschefen Erik Thedéen anledning att dra på smilbanden. För tredje månaden på raken landade inflationen under två-procentsmålet och vägen för ytterligare räntesänkningar i höst ligger öppen.
Inflations-siffran för augusti ger riksbankschefen Erik Thedéen anledning att dra på smilbanden. För tredje månaden på raken landade inflationen under två-procentsmålet och vägen för ytterligare räntesänkningar i höst ligger öppen. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Inflationen: 1,2 procent och för tredje månaden på raken under tvåprocents-målet. Inflationssiffran för augusti gör att Riksbankschefen Erik Thedéen nu kan hålla kursen för fortsatta räntesänkningar under hösten.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Såväl i juni som juli landande den svenska inflationen under riksbankens mål på två procent. Under torsdagen var frågan om SCB:s augustisiffror skulle addera en tredje månad till den resultatraden.

Förväntade sig lägre inflation

Svaret blev inte oväntat ja.

“I augusti förväntas inflationstakten komma in lägre än målet, och tre av fyra storbanker är eniga om en augustisiffra på 1,3 procent, medan Handelsbanken förväntar sig 1,4 procent”, skrev Morningstar i en kommentar inför beskedet.

Facit blev alltså 1,2 procent för den så kallade KPIF-inflationen. Därmed ännu lägre än vad storbankerna spådde.

“Inflationstakten sjönk i augusti, vilket till stor del kan förklaras av lägre energipriser”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i en kommentar.

Dagens statistik från SCB ger ingen anledning till riksbankschefen Erik Thedéen att vika från uppfattningen att svensk ekonomi står inför fler räntesänkningar i höst. Tvärtom.

ANNONS

Senaste nytt

Kraftiga börsuppgångar i Asien

Den svenska inflationssiffran kommer dagen efter motsvarande siffra levererades för augusti i USA.

ANNONS

Den amerikanska inflationen sjönk även den, men bara ned till 2,5 procent, alltså fortfarande över den magiska tvåprocents-gränsen som världens ekonomer gärna vill understiga.

De amerikanska börserna reagerade först surt på siffran, trots att den låg i linje med förväntningarna, vilket även smittade av sig på de svenska börserna.

Humöret vände

Senare på dagen vände dock börshumöret upp, och under natten steg även börserna i Asien kraftigt.

Prognoserna pekar på en positiv börsöppning i Sverige och övriga Europa på torsdagen i spåren av omvärldens uppgångar.

Återstår att se i vilken riktning det svenska inflationsbeskedet får Stockholmsbörsen att reagera.

Läs mer:

Då går bensinpriset under 14 kronor – Dagens PS

De vägrar kunderna förhandla om räntan – Dagens PS

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]