Dagens PS

Stort tryck på LNG: Fartyg vänder mot Europa mitt i rutten

Gasledning – LNG
LNG-priset står högt i Europa och fartyg vänder mitt i sin rutt för att leverera (Foto: Sergei Chuzavkov AP/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 dec. 2021Publicerad: 22 dec. 2021

De europeiska gaspriserna har stigit så mycket att europeerna nu betalar mer för gas än Asiens marknad. Skepp med naturgasprodukten LNG har nu börjat ändra sig mitt i rutten för att i stället åka till Europa, skriver Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under större delan av året har Kina, Japan och Sydkorea betalat mer för LNG än europeerna, men nu är lagren mer välfyllda där och lastfartygen har fått vända mitt på havet för att i stället åka till bättre betalande europeiska kunder.

Gasen LNG kommer i nedkyld vätskeform och används bland annat i gaseldade elverk. I tisdags hade priset på den eftrtraktade produkten gått upp med 23 procent till 182 pund per MWh på den europeiska marknaden.

Ciaran Roe, global LNG-chef på energiföretaget Platts, säger till Financial Times att ingen annan stor marknadsplats för LNG-gas nu betalar mer än de stora gaskunderna i Europa.

Skillnaderna mellan Europa och Asien är alltså så stor att bolagen vänder fartygen mitt i en leverans.

LNG-leveranser från Australien för första gången sedan 2009

Nyligen kom den första LNG-leveransen till Europa från Australien på över tio år. Minerva Chios, en LNG tanker från USA, skulle egentligen åka till Indien men vände 15 december och ställde om kursen mot Suezkanalen.

Torbjorn Törnqvist äger LNG-bolaget Gunvor och säger till Financial Times att han förväntar sig att 15-20 fler fartyg än normalt kommer att ta sig till Europa den här månaden. Han menar att det finns goda skäl för europeiska konsumnenter och företag att betala mer för LNG just nu.

”Utan det kommer tillgångssituationen bli allvarlig, beroende på vädret. Tillgången är redan låg och kommer att hamna på exceptionellt låga nivåer vid vinterns slut”, säger Torbjörn Törnqvist. Precis som i flera andra europeiska länder har gasen blivit mycket dyrare I Storbritannien. Priserna har ökat med över 650 procent sedan årets början.  Gas utgör ungefär 40 procent av råvaran vid elproduktion, ungefär 20 procent av det är LNG.

ANNONS

Läs också:

Storsatsningar på svenska hamnar – 24 miljarder kronor
Vilket rally för råvaror – dessa ska du äga

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS