”Det är inte ett osannolikt scenario”, säger den fristående analytikern.

ANNONS

Om en vecka drar rapportfloden igång och även om flera rapporter är starka är det vad ledningen kommunicerar ut om framtiden som bestämmer vilken riktning börsen ska ta, menar Johanna Högfeldt, investeringsstrateg på Swedbank.

”Aktiemarknaden är skör för tillfället”, säger hon till Svenska Dagbladet.

”Den globala börsoron gör att det krävs flera goda nyheter än vanligt för att investerarna ska våga trycka på köpknappen igen”, fortsätter hon.

Johanna Högfeldt framhåller att oron är stor för att rapporterna ska signalera att konjunkturen nu börjar mattas. Läget är också spänt över att handelskonflikten mellan USA och Kina ska dämpa storbolagens förväntan på försäljningen i Asien.

Lena Fahlén, ställföreträdande chef på ekonomisk analys på Handelsbanken, menar å sin sida att konjunkturen håller sig flytande, dock tror hon att ”investerarna måste vänja sig vid en betydligt mer skakig börs framöver”, säger hon till SvD medan Peter Malmqvist, fristående analytiker, hyser farhågor om att börsen kan komma att justeras ned kraftigt.

”I värsta fall kan Stockholmsbörsen falla 15–20 procent. Det är inte ett osannolikt scenario”, säger Peter Malmqvist till tidningen med reservation för hur marknaden tar emot och uppfattar de negativa nyheterna.

”Jag tror ändå att det kommer bli en bra rapportperiod. Om det räcker för att dämpa börsoron återstår att se. En stark dollar kommer sannolikt dra upp resultatet för de stora internationella bolagen. Jag räknar med en vinstökningstakt som kan bli tvåsiffrig”, tillägger Malmqvist i artikeln där det framgår att bolag som Volvo, Atlas Copco, SKF och Ericsson – svenska börsjättar alltså – kommer att spela en huvudroll i samband med rapportsläppen och för den närmaste framtidens börsscenario.

ANNONS
ANNONS

I går sa Rune Andersson, industriveteran, till Di att börsen borde tappa 10-15 procent ”för att undvika att det blir en ännu större bubbla framöver”.

Läs även: Börsoraklet satt alltid still i båten [DagensPS.se] >