Dagens PS

Sparekonomens råd efter börsnedgången

Danske Banks sparekonom och seniora strateg Maria Landeborn har sin bild klar över hur investerare kan tänka kring den senaste tidens börsnedgång.
Danske Banks sparekonom och seniora strateg Maria Landeborn har sin bild klar över hur investerare kan tänka kring den senaste tidens börsnedgång. (Foto: Allis Nettreus/SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Världens börser har senaste veckorna tappat lite av farten från årets inledande månader. Danske Banks sparekonom Maria Landeborn ser nedgången som en möjlighet att öka i aktier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En amerikansk inflation som fortsätter uppåt och en ökad geopolitisk oro har fått börserna att handlas svagt nedåt under slutet av mars och början av april.

“USAs ekonomi går som tåget”

Frågan är om det är inledningen på en större nedgång eller om det tvärtom bara är lite paus före en ny uppgångsfas?

Förra veckan var Carnegies graf-guru Johnny Torsell ute och beskrev sitt huvudscenario för kommande månader. Sannolikheten för uppgång var större än det motsatta enligt den tekniska analysen Torsell praktiserar.

Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank, delar den huvudsakligt positiva bilden för kommande tid i sitt senaste veckobrev.

“Något som faktiskt är positivt är att USAs ekonomi fortfarande går som tåget och att ingen lågkonjunktur ser ut att vara på väg. Det avspeglas också på aktiemarknaden, där cykliska bolag har stått emot turbulensen relativt väl. Hade det varit konjunkturoro som tyngt börserna så hade cykliskt gått svagare. Detta talar för att nedgången på marknaden snarare kan ses som en möjlighet att öka exponeringen mot aktier för den som har pengar på sidlinjen”, skriver Landeborn.

Behåller övervikt av aktier

Danske bank varnar visserligen för att konflikten mellan Israel och Iran kan eskalera men ser det inte som ett huvudscenario. Landeborn påminner också om att geopolitiska händelser av negativ karaktär oftast har en begränsad inverkan på längre sikt.

ANNONS

“Historiskt har krig ofta lett till turbulens på börsen, men den brukar gå över ganska snabbt. I genomsnitt har marknaden bottnat cirka tre veckor efter att ett krig brutit ut, och därefter har marknaden vänt upp igen. Efter både 3, 6 och 12 månader brukar aktiemarknaden stå högre än när konflikten bröt ut – förutsatt att det inte samtidigt har blivit lågkonjunktur”, skriver sparekonomen i veckorbrevet.

Huvudrådet blir därför att “inte sälja trots en sur börs” och ha is i magen kring den senaste nedgången.

“Efter flera månader med stark utveckling på börserna är det naturligt att uppgången tar en paus. Så länge de ljusare utsikterna för världsekonomin består ser vi inget skäl till att minska risken i portföljen, särskilt inte för långsiktiga investerare. Vi behåller därför en övervikt i aktier”, avslutar Maria Landeborn.

Läs mer:

Säsongsmönstret: Börsen går ned från maj. Dagens PS

Storbankens två nya sektorfavoriter – duo ratas. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS