ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Saftigt höjda kapitalkrav hotar USA-banker: "Obefogat"

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
USA
Det ser ljust ut på Wall Street för närvarande. (Foto: TT)

Enligt The Wall Street Journal kan stora banker i USA tvingas höja sina kapitalkrav med hela 20 procent – branschföreträdare protesterar.

ANNONS
ANNONS

Större buffertar kan komma att krävas för amerikanska storbanker efter krascherna i medelstora banker, däribland Silicon Valley Bank och Signature Bank.

Syftet är att öka motståndskraften i det finansiella systemet.

Förslaget som nu kan tvinga stora banker i USA att skärpa kapitalkraven med 20 procent ligger i stort sedan redan på bordet.

Kan gå fram med förslaget nu i juni

Tillsynsmyndigheterna är på väg att presentera åtgärdsförslaget redan denna månad, uppger The Wall Street Journal.

Hur mycket bankerna måste höja sina kapitalkrav, om förslaget blir verklighet, hänger på storleken på deras affärsverksamheter.

På de största bankerna lutar det enligt källor till WSJ på att kapitalkraven justeras upp med ungefär 20 procent i genomsnitt.

“Banker som är starkt beroende av avgiftsintäkter – till exempel från investeringsbanker eller förmögenhetsförvaltning – kan också möta stora kapitalökningar. Kapital är den buffert som bankerna måste hålla för att absorbera potentiella förluster”, skriver tidningen.

ANNONS
ANNONS

Kritiker mot förslaget i USA: “Högre kapitalkrav obefogade”

Under Trumps presidentskap lättade bankreglerna, men nu sker regelskärpningar i flera steg trots att bankerna anser att det inte är nödvändigt.

Enligt motståndarna i banksektorn kan följden av de strängare reglerna tvinga banker att gå samman för att upprätthålla konkurrenskraften.

Det kan också bli svårare för amerikaner att få lån, varnar aktörer i branschen.

“Högre kapitalkrav är obefogade”, säger Kevin Fromer, vd för Financial Services Forum, till WSJ och tillägger att det slår mot ekonomin “vid fel tidpunkt”.

Läs även: Krisande storbanken: Ännu ingen kvartalsrapport från UBS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här