Dagens PS

Östeuropa bunkrar guld som aldrig förr – Polen i topp

Polen
Investmentguld hos Bank of Poland. (Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 nov. 2024Publicerad: 29 nov. 2024

Några av Östeuropas centralbanker har den senaste tiden tagit sig in på listan över världens största guldköpare. Polen tar till och med förstaplatsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Centralbanker över hela världen ökar sina innehav av guld, som ses som en säker tillgång i en allt osäkrare värld.

Särskilt satsar man på strategin i Östeuropa. Polens centralbank köpte det andra kvartalet i år mest guld i hela världen, och man håller dessutom på att göra kultur av det hela – Bloomberg skriver att centralbankschefen Adam Glapiński till och med skrivit ett filmmanus om Polens guldhistoria.

Han gillar verkligen guld. Han menar att strategin kommer att frälsa landet – centralbanken har köpt 420 ton guld och “har därmed gått in i den exklusiva klubben av världens största guldreservinnehavare”, säger han.

“Vi siktar på att 20 procent av våra valutareserver ska vara i guld. När vi uppnår detta kommer vi att ansluta oss till världens främsta ekonomier”, förutspådde han i oktober enligt Polskie Radios engelskspråkiga sajt.

Polen går starkt

Som Realtid rapporterat går det bra för Polen just nu, med en snabbt växande ekonomi, omfattande satsningar på försvaret och en allt viktigare roll i EU. Ett strategiskt partnerskap med Sverige, som signerades i går, är inte heller fy skam.

Men Adam Glapiński är inte den enda centralbankschef i Östeuropa som satsar på guldet. Tjeckien, Ungern och Serbien satsar också på strategin.

“Vi måste minska volatiliteten. Och för det behöver vi en tillgång med noll korrelation till aktier, och den tillgången är guld”, säger Tjeckiens centralbankschef Ales Michl till Bloomberg. Hans ambition är att dubbla landets guldinnehav på tre år.

Serbien har tagit hem guldet

ANNONS

Tjeckien, Sverige och många andra länder har stora delar av sin guldreserv hos Bank of England i London, för att kunna handla med metallen på marknaden på ett enkelt sätt.

Serbien har valt en annan strategi, där plockade presidenten Alexander Vucic hem hela guldreserven till Belgrad 2021 och har i år lovat att köpa guld med “allt överskott av pengar” som finns kvar i statskassan “för att vara trygg och säker i svåra tider.”

Läs även: Gyllene framtid för guld: “Ultimat skydd mot risk” (Dagens PS)

Läs även: Ädelmetaller guld värda på börsen (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]