Dagens PS

Oljepriserna punkterade – oro för efterfrågan

Oljepriserna punkterade
Oljepriserna åker på punka igen när allt fler oroar sig för Kinas framtida efterfrågan på olja. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 nov. 2024Publicerad: 11 nov. 2024

Priserna på råolja går tillbaka igen. Efter en veckas stiltje för oljepriserna har priserna börjat falla på förväntningar om svag efterfrågan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På måndagen föll oljepriserna igen. Nordsjöoljan faller nästan 3 procent och handlas för knappt 72 dollar per fat och WTI-oljan snuddar vid 68 dollar.

Under valveckan tog oljepriserna det lugnt. Investerarna har inte bestämt sig för om Trump är ett positivt eller negativt inslag för oljemarknaden. Det som satt fart på oljepriserna är istället nya tvivel på Kinas framtida efterfrågan, rapporterar Oilprice.com.

Lägre oljepriser att vänta

De största faktorerna för oljepriset är ganska enkla att förstå. Tillgången på olja ställs mot marknadens efterfrågan, och så försöker man bedöma riskerna för att faktorerna ska påverkas av större störningar eller förändringar.

Kriget i Mellanöstern är ett bra exempel på en sådan störning. Trots att Israel, Palestina och Libanon har en liten inverkan på oljemarknaden så får det mycket uppmärksamhet av oljehandeln, då det riskerar att eskalera och dra in parter med betydligt större påverkan.

En annan sådan faktor är Donald Trump. Men än så länge vet man inte om hans relationer med flera av OPEC-länderna, hans löften om att producera billig olja eller han handelskrig med Kina kommer att få störst inverkan – även om vissa analyser lutar åt att Trumps vinst talar för ett lägre pris.

Svag efterfrågan väntas

Synen på Kinas framtida efterfrågan på olja är fortsatt pessimistisk och förra veckans stimulanser verkar vara nog för att ändra på detta.

Enligt Oilprice.com finns det analytiker som förutspår att Kina kommer att lansera åtgärder, men tills dess kommer en dystrare syn på landets framtid att dominera.

ANNONS

Kina är den primära drivkraften för oljepriserna, och det är just därför som oljehandelns ögon är riktade på landets framtid för att försöka hitta rätt prissättning på oljan. Ett svalare ekonomiskt läge i Kina är numera helt synonymt med att oljepriserna faller.

Läs även: Rädslan bortblåst – kan luften gå ur guldpriset? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]