Mineraljakten i Småland har tagit fart – och de första analyserna pekar åt rätt håll. Nu hoppas det brittiska bolaget på att världens investerare ska få upp ögonen för fyndigheterna av sällsynta metaller vid svenska kusten.
Gruvfynd i Småland: Konkreta bevis för sällsynta metaller


Mest läst i kategorin
Västervik, en vacker småstad på den småländska östkusten, kan stå inför en oväntad förvandling. Djupt nere i berggrunden, kring Olserum och Djupedal, har gruvföretaget European Green Transition (EGT) hittat vad man kallar ett konkret bevis.
Bevisen antyder stora fynd av sällsynta jordartsmetaller. “Lyckad och bra kampanj så långt”, säger Daniel Akselson, delägare på EGT, till SVT Nyheter.
Det handlar om sällsynta jordartsmetaller. En nyckelkomponenter i allt från elbilar till vindkraftverk. Efterfrågan är skenande och Europas beroende av Kina är akut.
Därför väcker beskedet om fyndigheter på svensk mark starkt intresse både i Bryssel och på investerarlistor.
Läs även: Kina tar ett hårdare grepp om kritiska råvaror. Realtid

Kraftfulla fynd av sällsynta metaller
De borrningar som genomfördes under hösten 2024 har nu analyserats. Resultaten visar tydliga halter av jordartsmetaller i samtliga prover, enligt bolaget. Arbetet har skett systematiskt med magnetiska mätningar och prover som sedan skickats vidare till laboratorier i Irland för analys.
“Vi ser att det finns halter i samtliga borrningar vi gjort. Det är mer än vi hoppades på”, säger Akselson.
Men det är inte bara vetenskapliga framsteg som krävs för nästa steg – nu väntar EGT på rätt partner.
Sällsynta metaller?
- Används i elbilar, vindkraftverk, smartphones och försvarsutrustning.
- Kina står i dag för över 85 % av världens produktion.
- EU:s efterfrågan väntas femdubblas till 2030.
- Sverige pekas ut som en nyckelspelare i unionens råvarustrategi.
Senaste nytt
Jakten på kapital är igång
Bolaget uppger att de för samtal med investerare som kan bidra med kapital och resurser. Samtidigt betonar man att expertisen finns på plats. Bolaget har undersökt området i flera år och sitter på detaljerad geologisk data.
En eventuell gruvstart ligger fortfarande flera år bort. För att närma sig produktion krävs fler borrningar, en miljökonsekvensutredning och tillståndsprocesser som sällan är snabba.
Men timingen är på EGT:s sida: EU har kraftigt ökat trycket för att bygga upp en inhemsk produktion av strategiska metaller. Parallellt har projekt i Norrbotten, som LKAB:s Per Geijer, drabbats av förseningar och miljöhinder.
Gamla gruvmarker kan vakna igen
Västervik är inte nytt på metallkartan kartan. I Gladhammar, sydväst om staden, bröts kobolt redan på 1700-talet. Och i Olserum har prospekteringsbolag tidigare fått kalla handen av kommunen på grund av miljö- och uranrisker.
Men med nya aktörer, ny teknik och ett förändrat politiskt läge har läget svängt.
EGT:s besked tyder på att den småländska berggrunden åter kan bli högintressant – särskilt om halterna visar sig vara kommersiellt gångbara.
Läs även: Nytt hinder för svensk gruva – kritiska råvaror blir kvar i backen. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Våra experter arbetar med allt från klimatfärdplaner till rapportering och rådgivning.