Aldrig förr har det hänt att den amerikanska WTI-oljan fallit under nollstrecket. Måndagens prisras på oljan är därmed historisk och det satte förstås negativt avtryck på börshandeln i New York i går kväll och har bidragit till breda kursfall i Asien nu på tisdagsmorgonen, svensk tid.

ANNONS

”Raset har flera orsaker men allt som allt kokar det mesta ned till att vi har en efterfrågechock, med långt lägre efterfrågan på olja i coronakrisens spår. Det gör att utbudet är långt mycket större än efterfrågan”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Dina Pengar i Expressen.

Bensinpriset i Sverige väntas ligga kvar på fortsatt låga nivåer och det som hänt tros inte utlösa någon större dramatik för svenskt vidkommande. Extrema prisnedgångar på bensin som i USA ska bilisterna här inte räkna med, även om Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, bedömer att det kan komma ”att märkas vid pumparna”, som hon säger till Dina Pengar.

Det är bakgrunden till panik

Paniken i handeln uppges bero på att oljelagren i Oklahoma nästan är fulla, samtidigt som efterfrågan krympt kraftigt i coronakrisen. Terminskontraktet för maj på WTI-olja går ut i maj.

För Donald Trump var oljan en stor bidragande orsak till att han vann presidentvalet, enligt artikeln, och som läget är nu med ett nedstängt USA väntas inte efterfrågan på olja öka.

Trots att Saudiarabien och Ryssland nu är överens om att, inom Opec, minska oljeproduktionen med 10 procent under maj och juni – efter priskriget mellan länderna – har det inte lyckats rädda USA-oljan alltså, som för första gången noterades på minus på måndagen.

Energianalytikern: ”Helt galet”

”Det är helt galet”, säger Nordeas energianalytiker Thina Saltvedt till Expressen och menar att det är ett misslyckande för Trump.

Till Dagens Industri säger råvaruexperten Torbjörn Iwarson, råvaruförvaltare på Skandia och tidigare råvaruchef på Handelsbanken, att flera oljebolag kan gå i konkurs på grund av oljekalabaliken.

ANNONS
ANNONS

”Vi får gå tillbaka till 1860-talet för att hitta den här situationen där man pumpar upp mer olja än vad man behöver”, säger han också till tidningen.

Trump uppger att han kan komma att köpa upp 75 miljoner fat olja för att förvara de amerikanska strategiska lagren. Det säger han i spåren av de negativa oljepriserna som uppstod under gårdagen. Det rapporterar flera medier, däribland Bloomberg News. Läs mer om det här och att det oljepriset återhämtat sig en del under natten.

Stockholmsbörsen öppnade inte oväntat på minus under tisdagen. Följ börsutvecklingen här.