Torsdagens rally på Wall Street var det största på två år. Samtliga stora index gick upp rejält – som ett svar på att inflationen nu verkar vara på väg ner.

ANNONS

Inflationen är på väg ner vilket är positiva nyheter både för USA-börsen och Stockholmsbörsen – som vände från minussiffror till att rusa som Dagens PS berättade om.

USA:s inflation ligger under förväntningarna och låg på 7,7 procent, att jämföra med 8,2 procent i september.

Siffrorna ger hopp på Wall Street

Siffrorna ger hopp om att Federal Reserve kommer gå betydligt försiktigare fram med räntehöjningar nästa år, skriver Wall Street Journal.

Samtliga index steg rejält på torsdagen där S&P 500 steg med 5,5 procent, tekniktunga Nasdaq Composite gick upp med 7,4 procent och Dow Jones med 3,7 procent.

Alla tre indexen visade sina största ökningar under en dag, sedan 2020.

Detta kanske är den vändning som många investerare önskar sig på börsen, sedan den skenande inflationen och medföljande räntehöjningar har dragit ner indexen kraftigt under året. Samtidigt har den amerikanska ekonomin förvånat många och fortsatt starkt framåt.

”Vi tror att aktie- och obligationsmarknaderna har nått botten och att vi kan ta oss ur de lägsta nivåerna”, säger Jay Hatfield, förvaltare på Infrastructure Capital Advisors.

Han säger vidare att inflationen säkerligen kommer avta nästa år, särskilt om energipriserna fortsätter ner.

ANNONS
ANNONS

Kan vara falska förhoppningar

Men det kan samtidigt vara falska förhoppningar om Feds räntepolitik, det såg vi i början av hösten, och det kan vi snart få se igen. Så än så länge är det många experter och investerare som inte tar ut allt för mycket i förskott.

Läs även: Morgan Stanley: Bästa köpsignal för börsen [Dagens PS]

Läs även: Bitcoin rasar – FTX utan uppbackning [Dagens PS]