Staden ligger i Kina och står för hälften av världens försörjning av sällsynta jordartsmetaller – utan den skulle livet som vi vant oss vid “stanna upp”, skriver BBC.
Priset högt för Kinas sällsynta jordartsmetaller


Mest läst i kategorin
Den brittiska nyhetskanalen har besökt bland annat Bayan Obo i inre Mongoliet i norra Kina.
Reportaget sätter fingret på det extremt höga pris som människan, naturen och djuren får betala för en teknikutveckling som går i rasande fart. De sällsynta jordartsmetallerna finns i våra smartphones, bluetooth-högtalare, datorer, tv-skärmar och så vidare.
Kina har en enorm dominans, ekonomiskt och politiskt, när det kommer till att bryta nyckelkomponenterna och raffinera dessa till den moderna människans alla teknikprylar.
“Mörka dammoln stiger upp från djupa kratrar där jordskorpan har skurits bort under årtionden”, berättar BBC.
Kopplas till cancer och fosterskador
Jorden i grässlätterna där jakten på skatten bedrivs är grå och ärrad, framgår det.
Bayan Obo i norr och Ganzhou i provinsen Jiangxi i söder uppges vara Kinas två viktigaste nav för brytning av sällsynta jordartsmetaller.
“Vi hittade konstgjorda sjöar fulla av radioaktivt slam och hörde påståenden om förorenat vatten och förorenad mark, som tidigare har kopplats till kluster av cancer och fosterskador. Dessa resor var utmanande”, rapporterar BBC.
Läs även: Överbliven aska kan vara värd 80 miljarder Dagens PS
Under resans gång stoppades teamet av polisen och förhördes, en gruvchef krävde att alla bilder skulle raderas och från regimen i Peking blev det kalla handen på begäran om en intervju.
Bonde om brytningen av jordartsmetaller
Avskogning, giftigt avfall, eroderade kullar, farliga kemikalier i floder och bybornas jordbruksmark.
En bonde tar risken, omgiven av hotfulla uniformerade män, och uttalar sig i reportaget.
Han konstaterar krasst att det är den kinesiska staten som har makten.
“För att uttrycka det enkelt, vi föddes i underläge. Det är ganska tragiskt.”
Professor Julie Klinger, författare till Rare Earth Frontiers, menar att konsekvenserna för gruvdriften kommit för att stanna. Inte minst när det gäller de mänskliga hälsoeffekterna.
Äventyrar oavsett landskap och liv
“Jag tror att det är väldigt svårt att veta den verkliga mänskliga och miljömässiga kostnaden för den typen av utvecklingsmodell”.
Medan Kina flyttar alltmer av sin verksamhet utomlands, för att lindra den miljöskada som brytningen av sällsynta jordartsmetaller för med sig, tävlar andra länder om att få i gång sina företag inom sällsynta jordartsmetaller, inte minst USA.
Samtidigt slår forskare fast, uppger BBC, att landskap och liv äventyras oavsett var dessa metaller bryts.
Läs även: Norge gör unikt fynd av sällsynta jordartsmetaller Dagens PS
Läs också: Så ska USA bryta Kinas järngrepp Dagens PS
Läs vidare: Stora risker när jakten på jordartsmetaller går under ytan Dagens PS

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.