Dagens PS

"Politisk jordbävning" i Indien: Modis parti tappar – börsen rasar

Ghandi
Indiens oppositionsledare Rahul Ghandi tillsammans med sin mor och den tidigare partiledaren Sonia Ghandi. (Foto: Manish Swarup/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Det svänger i Indien – nu ser premiärminister Narendra Modis parti BJP ut att tappa sin majoritet, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under måndagen rapporterade Dagens PS om hur valet i Indien enligt vallokalsundersökningar såg ut att sluta med en storseger för regerande Bharatiya Janata Party och premiärminister Narendra Modi. Indiens börser rusade till rekordnivåer på beskedet.

Men undersökningar är inte valresultat, och på tisdagen är läget ett annat.

Nu ser Modis parti BJP ut att ha gått starkt bakåt och leder just nu rösträkningen i 241 valkretsar – under de 272 som krävs för egen majoritet och långt under det senaste valresultatet på 303 mandat.

Kan bilda koalitionsregering ändå

Valet i Indien har pågått i sex veckor, och 940 miljoner har haft rätt att rösta. När rösträkningen nu har börjat att presenteras ser det betydligt jämnare ut än alla förhandsprognoser.

“Det här är inte ett val – det är en slags politisk jordbävning”, säger Niranjan Sahoo, senior stipendiat vid den New Delhi-baserade Observer Research Foundation som har skrivit flera böcker om indisk politik till Bloomberg.

Narendra Modi och BJP kan mycket väl sitta kvar vid makten, om de lyckas få stöd av mindre partier i en koalitionsregering. Men det är också ett tänkbart scenario att de mindre partierna sluter upp bakom oppositionsledaren, kongresspartiets Rahul Gandhi.

“Även om Modi blir premiärminister kommer hans position att försämras i stor utsträckning. Han kommer inte att vara samma Modi”, säger Niranjan Sahoo till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Börsen faller – Adani-gruppen mest

Indiens börs rasar på beskedet – indexet Nifty50 faller hela 5,9 procent där Adani-gruppens bolag faller allra mest.

“Indiens folk länkar Adani direkt till Modi. Du måste ha sett Adanis aktier”, säger kongresspartiets Rahul Gandhi.

“Vår kamp var att försvara konstitutionen”, säger han.

Läs även: Narendra Modis parti går mot storseger – Indiens börs rusar (Dagens PS)

Läs även: Indiens tillväxt mosar all konkurrens (Dagens PS)

Läs även: Männen som ska göra Indien till en stormakt (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS