Dagens PS

Pensionsjätten AMF ägde krisaktien – sålde hälften på dagen

AMF var näst största ägare i krisaktien som vinstvarnade för andra gången i höst den 26 november.
AMF var näst största ägare i krisaktien som vinstvarnade för andra gången i höst den 26 november. (Foto: Sören Holmberg/Fotograferna Holnberg/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 27 nov. 2024Publicerad: 27 nov. 2024

Pensionsjätten AMF var IT-leverantören Dustins näst största ägare. Men i går, när bolaget vinstvarnade för andra gången i höst, verkar tålamodet med placeringen delvis ha tagit slut.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett flaggningsmeddelande från AMF meddelas nu att pensionsbolaget med över fyra miljoner kunder halverade sitt aktieinnehav i IT-leverantören i går efter att vinstvarningen blivit känd.

Vinstvarnade för andra gången i höst

IT-leverantören Dustin (börskurs Dustin) har varit en tråkig följetong under flera år på börsen.

Aktien är ned drygt 95 procent på tre år och drygt 37 procent i år.

När många investerare, liksom AMF, kanske hoppades på en vändning efter sommaren. Men hösten har istället bjudit på inte bara en, utan två, vinstvarningar.

Den senaste kom i går den 26 november och skickade ner den hårt prövade Dustin-aktien ytterligare drygt 20 procent på dagen.

ANNONS

Senaste nytt

Ingen ljusning framåt

Det kanske tuffaste i gårdagens besked från bolaget var att man inte heller framåt ser någon ljusning.

“Det rådande marknadsläget är fortsatt svagt och vi ser ingen omedelbar förbättring, även om de långsiktiga marknadstrenderna är gynnsamma. Vi har fullt fokus på åtgärder för att mildra effekterna vilket lägger grunden för mer markanta effektiviseringar och besparingar det kommande verksamhetsåret”, sa Johan Karlsson, VD och koncernchef för IT-leverantören med anledning av vinstvarningen.

ANNONS

Per den sista oktober uppgick AMF:s ägande i bolaget till 6,7 procent vilket gör pensionsjätten till den näst största ägaren efter Axel Johnson som är klar etta i ägarlistan.

Men gårdagens vinstvarning verkar alltså ha varit droppen för AMF.

AMF inte längre näst störst

AMF valde att under gårdagen nästan halverat sitt ägande och sålde av runt 13,85 miljoner aktier enligt Nyhetsbyrån Finwire.

Därmed sitter AMF på 3,14 procent av kapitalet och rösterna, lägre än hälften jämfört med tidigare.

Samtidigt valde en annan aktieägare att öka på sitt innehav istället. DNB Asset Management har nu gått upp till 6,80 procent av kapitalet och rösterna vilket gör den norska banken till nya tvåa bland Dustins storägare.

Dustin stiger svagt med en knapp procent på börsen under onsdagen.

Läs mer:

Storförlorarna som drabbas värst av Northvolts kollaps – Realtid

ANNONS

Pensionsjättens stora varning: Om din pension – News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]