“Byggsektorn är, vid sidan av finanssektorn, en av världens största branschvertikaler så vi ser stora möjligheter”, säger Claus Thorsgaard, ny vd på en av EQT:s senaste investeringar SaaS-bolaget Aceve som hjälper kvalificerade byggbolag och hantverkare att digitalisera sin arbetsvardag.
Nya vd:n för EQT:s storsatsning berättar: "Ska trippla omsättningen"


Mest läst i kategorin
Kombinationen av en stor bransch som samtidigt är “digitalt underutvecklad” gör att man nu vågar sätta djärva mål framåt. På tre till fyra år vill man trippla omsättningen eller mer genom tillväxt och förvärv. Sen kanske börsen hägrar, även om det inte är ett mål i sig.
För Dagens PS berättar den danska näringslivsveteranen om affärsmodellen, var man letar kommande förvärv och hur man lyckats bygga ett digitalt miljardbolag i den något konservativa byggbranschen där 60 procent av kunderna kommer från “penna och papper”.
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en intressant person inom börs och finans.
Namn: Claus Thorsgaard
Titel: Vd Aceve
Bakgrund: Över 25 års erfarenhet från en rad olika bolag inom främst IT-sektorn, både i Europa och USA. Senast som vd för KeyShot som han styrde om till ett framgångsrikt SaaS-bolag. Tidigare managementkonsult och partner på EY, hemmahörande i Danmark.
Aktuell: Tillträdde vd-rollen första maj för en av riskkapitalfirman EQT:s (börskurs EQT) senaste förvärv.
1. Nya ägare, nytt namn och du som ny vd – det har hänt mycket på kort tid för er men om vi börjar med det grundläggande; berätta om Aceves verksamhet och affärsmodell?
Aceve, som är vårt nya varumärke sedan mars, är ett marknadsledande vertikalt integrerat SaaS-bolag som riktar sig till byggsektorn med olika mjukvarulösningar.
Enkelt uttryckt är vårt mål att digitalisera byggsektorn och arbetsvardagen för kvalificerade byggbolag och hantverkare.
Byggsektorn är, vid sidan av finanssektorn, en av världens största branschvertikaler så vi ser stora möjligheter.
Våra tjänster sparar både tid och pengar för våra kunder, men drar också ned risken för felkalkyleringar och liknande.
Vi är i dag fokuserade på norra Europa med över 15 000 kunder i Norden, Tyskland och Storbritannien och våra olika tjänster stöttar byggbolag och hantverkares arbetsflöden från att nya projekt kommer in till exempelvis beställning av material och fakturering.
Våra tjänster sparar både tid och pengar för våra kunder, men drar också ned risken för felkalkyleringar och liknande.
Vi har ett brett spektrum av olika typer av kunder från de största aktörerna i byggbranschen till mindre specialiserade företag som målerier eller rörmokare. I huvudsak har vi två kundkategorier i form av ”construction” respektive ”installation” där den senare kategorin har en större mix av olika storlek på kunderna.
2. Ni har själva beskrivit byggsektorn som en digitalt underutvecklad bransch, vad har ändå varit framgångsfaktorn för er och vilka är de största hindren framåt på digitaliseringsresan?
Ja historiskt har byggsektorn varit lite motsträvig till förändring.
Många gånger har penna och papper varit det gängse sättet att arbeta och 60 procent av våra kunder kommer från det. Men ser vi hur en yngre generation som är naturligt digitala tar över allt mer. Det har varit en viktig faktor.
En annan drivkraft är att digitaliseringen kan spara pengar och öka lönsamheten för våra kunder.

Branschspecial: Bygg och konstruktion – här är bolagen
Det är tuffa tider i byggbranschen i Sverige med sjunkande efterfrågan. På börsen hittar vi en rad storbolag som kämpar för att behålla vinst och tillväxt.
Det har funnits en press på marginalerna i byggsektorn och där kan mer effektiva och digitala arbetsflöden underlätta.
Vår tillväxt är dels en effekt av att vi har vuxit organiskt, dels att vi kontinuerligt gjort förvärv.
3. I fjol gick EQT in som nya huvudägare, vad hoppas ni åstadkomma tillsammans kommande år och vad ser du att du personligen kan tillföra utifrån dina erfarenheter?
Vi har i dag över 500 anställda och intäkterna har under de senaste tio åren ökat från omkring 100 miljoner kronor till en dryg miljard kronor.
Det är en tillväxtresa som vi vill fortsätta med målet att trippla eller fyrdubbla omsättningen under de kommande tre till fyra åren, genom en kombination av organisk tillväxt och strategiska förvärv.
Marknaden är väldigt fragmenterad, det finns ingen tydlig marknadsledare i Europa som exempelvis i USA där det finns en eller två större aktörer. Men vi ser en tydlig väg av konsolidering där vi bygger på den relativa styrka vi har i norra Europa.
Vi har en marknadsledande position i Sverige, ett väldigt starkt fäste i Danmark och vi gick in i Tyskland och Storbritannien för ett och ett halvt år sedan.
Vi kommer att fortsätta med vår strategi som vi kallar ”buy and build” där vi förvärvar företag, effektiviserar verksamheten och lyckas med korsförsäljning av våra över 15 olika produkter vi har i dag.

Givet att EQT är ett av världens största PE-bolag så har vi resurserna att verkligen fullfölja den strategin.
Förvärven syftar främst till att expandera geografiskt, vi vill vara topp tre på varje marknad vi har verksamhet på, men också att addera nya funktioner som vi skulle kunna lägga till i vår plattform.
Tyskland, Storbritannien och Beneluxländerna är de regionerna vi i första hand tittar på för förvärv. Historiskt har det varit svårare för bolag från norra Europa att ta sig in på marknaderna i södra Europa så det är ingen prioritet just nu.
Jag själv har jobbat inom IT- och mjukvarusektorn under mer än 25 år och för flera PE-ägda bolag både här i Norden och i USA. Den röda tråden har varit att jobba transparant och förutsägbart med snabbväxande bolag, jag brukar kalla det bolag som är ”skalbara maskiner”.
Min erfarenhet är att alla bolag ytterst bygger på människor så det handlar om att få människorna entusiastiska och engagerade för idén, då kan man också nå högt uppsatta mål.
4. Byggsektorn – era kunder – har haft ett par tuffa år, hur beroende är ni av den generella byggkonjunkturen och påverkar det även er möjlighet att hitta bolag att förvärva i sektorn?
Den underliggande marknaden för byggsektorn har verkligen inte varit idealisk, ändå har vi lyckats växa mer än 20 procent per år.
Flera bolag i sektorn kämpar såklart där ute men det understryker bara behovet av konsolidering i branschen.
För att lyckas behövs en kritisk massa, är man färre än exempelvis hundra människor i en organisation är det svårt att ta nästa steg.
Vår erfarenhet av att ha varit i byggsektorn i mer än 20 år gör det också mer tryggt för våra kunder än om de väljer en konkurrent som har generiska mjukvarulösningar för en rad olika branscher.
Vi har en väldigt aktiv pipline av runt 50 bolag som vi kikar på att förvärva för tillfället och vi jobbar tillsammans med EQT och Adelis, ett PE-bolag som också är våra ägare, för att löpande utvärdera möjligheter.
Men när konkurrensen är tuff och marginalerna är låga så innebär det också att våra kunder behöver investera för att vara konkurrenskraftiga och där kan hjälpa dem att bli mer effektiva.
Vår erfarenhet av att ha varit i byggsektorn i mer än 20 år gör det också mer tryggt för våra kunder än om de väljer en konkurrent som har generiska mjukvarulösningar för en rad olika branscher.
5. EQT:s avgående vd Christian Sinding har varit öppen med att de har en ungefärlig femårig tidshorisont och sen kan börsen vara ett alternativ, hur ser du på det?
Ja EQT likt många andra PE-bolag har en cykel där man förvärvar och sen utvecklar runt fem år innan man gör exit.
Och EQT har ju haft en liknande väldigt framgångsrik resa med mjukvarubolaget IFS.
Om vi lyckas nå vårt mål om att omsätta 3 till 4 miljarder svenska kronor i återkommande intäkter så kommer vi att vara ett betydande mjukvarubolag i den nordiska regionen.
Då skulle jag säga att en börsnotering absolut är en möjlighet men det är inget mål i sig själv. Målet är att bygga ett starkare och lönsamt bolag. Sen kanske vi fortsätter att vara PE-ägt eller så noteras vi, det får vi se.

Redo att slå till: “Vi har 560 miljarder i torrt krut”
Ett stabil rapport och miljarder i kassan men “världen står återigen inför betydande ekonomisk och geopolitisk osäkerhet.” Så inleder riskkapitalbolag EQT:s vd Christian Sinding sitt vd-ord för årets första kvartal.
Jag har lett noterade bolag två gånger tidigare i min karriär, dels i Danmark på Köpenhamnsbörsen, dels på USA-börsen där bolaget hamnade efter att ha köpts av en amerikansk firma.
Att vara på börsen innebär en hel del regleringar som på vissa sätt kan vara begränsande, men det ger ju också fördelar i form av möjligheterna att exempelvis bygga varumärke.
Det ger ju såklart också möjligheter att resa kapital på börsen men sedan vi är EQT-ägda är kapitalanskaffning inte en av våra större utmaningar.
Jag kommer oavsett att fokusera på att bygga ett starkt bolag, så får vi se vilka alternativ vi har sen.
Läs även:
Veckans börsprofil: Blackrock i stor intervju: “Europa har mycket att lära av Sverige” – Dagens PS
Veckans börsprofil: Svensk börsraket på tillväxtresa i rymden: “Vi är världsledande” – Dagens PS

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.