Det går dåligt ekonomiskt för Tyskland och stora delar av Europa. Då vänder man blickarna mot norr och den svenska ekonomin och starka kapitalmarknader.
När hjulen slutar rulla – då sneglar Europa på Sverige


Mest läst i kategorin
Efter pandemin och med inflationschocken såg omvärlden på Sverige som ett land med stora problem. Det fanns stora risker på både bostadsmarknad och fastighetsmarknad.
Men nu har pendeln svängt och blickarna som riktas mot Sverige är kanske mer präglade av avund än medlidande än förut. Inte minst för Tyskland, vars ekonomi nu ser ut att ha stagnerat.
“Titta i statistiken, Sverige är helt enkelt bättre. Det finns likheter med tysk industristruktur, men Sverige är en lättrörligare och mer snabbväxande version av den tyska ekonomin. Det ger ju Tyskland hopp”, säger Jeromin Zettelmeyer, chef för tankesmedjan Bruegel, till Dagens Nyheter.
Digitalisering och starka kapitalmarknader
Sverige är ett av få länder i EU som har haft en produktionstillväxt i linje med USA. Enligt Jeromin Zettlemeyer kan det delvis bero på en stark digitalisering. Det kan även bero på den starka svenska kapitalmarknaden.
Läs även:
Sveriges kapitalmarknad hyllas: “Föredöme”. Realtid
I en uppmärksammad rapport av Mario Draghi, tidigare chef för Europeiska centralbanken, lyftes flera problem med den europeiska ekonomin fram. Ett av dessa var bristen på kapital för att bilda nya företag.
Européer vill spara – svenskar vill investera
I Europa föredrar man att spara sina pengar på banken, men Sverige sticker ut med ett större börsintresse bland befolkningen. Många väljer att investera i värdepapper. Detta beror till stor del på ISK-konton och låga fondavgifter.
I Sverige ligger mer än hälften av pensionskapitalet i aktier. Detta är mer än dubbelt så mycket som snittet i EU.
Läs även:
Varför är andra EU-länder avundsjuka på svensk pension? E55
Sverige har redan tidigare fått beröm för att, genom decennium ha byggt upp en av de mest inkluderande och robusta kapitalmarknaderna i Europa. I en rapport från CEPS skriver Apostolos Thomadakis att:
“Sveriges framgång är inte resultatet av en enskild masterplan. Den är ett resultat av långsiktiga reformer inom pensioner, skatter och investeringsincitament. Detta har stöds av institutionell tillit och en vilja att ta risker”.
Kombinationen mer tillgängligt kapital och en modern byråkrati gör att svenska företag vågar ta fler risker.
Ska förbättra de gemensamma kapitalmarknaderna
Inspirerad av bland annat Draghi-rapporten pågår det just nu ett omfattande arbete inom EU för att förbättra de gemensamma kapitalmarknaderna. Marknader som har fått svidande kritik från bland annat den norska oljefonden.
Att svetsa samman de europeiska marknaderna och få Europa på fötter igen skulle kräva en mer centraliserad finanspolitik. Frågan är om det låter sig göras.
“Utgångspunkten är väldigt deprimerande. Men två saker har förändrats nu. Det ena är att Trump håller på att förstöra USA. Det andra är att EU försöker ta sig i kragen. Så det finns en chans”, säger Jeromin Zettelmeyer till DN.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.