USA har rullat ut ett nytt handelskrig och vill tvinga omvärlden att ge efter för att slippa höga tullar. Kina och Japan drabbas hårt, men har ett ess i rockärmen: Båda länderna är stora ägare av USA:s statsskuld.
USA:s skuldfälla – trumfkort för Kina och Japan


Sedan Donald Trump återvände till Vita huset i början av året har relationerna med Kina snabbt försämrats. Nya tullar och hård retorik har trappat upp konflikten. Men i bakgrunden finns ett verktyg som motparterna sitter på – amerikansk statsskuld.
Ett annat land, som äger mycket statspapper från USA är Japan. För stunden är Japan ett av länderna som fått sina höga tullar pausade – men så småning om ska ett avtal förhandlas, och då kan Japan också välja att använda sina amerikanska skuldsedlar som ett vapen.
Om världens största obligationsägare trycker på säljknappen kan effekterna bli extremt kännbara för ett hårt skuldsatt USA.
Läs mer: Trumps Kina-tullar hotar att knäcka USA:s småföretag. Realtid

Kina laddar med tyst taktik
Pekings strategi är långt ifrån högljudd. Istället för att dumpa amerikanska statsobligationer över marknaden sker avyttringarna i tysthet – och med precision, skriver Realtid.
Kina har sedan 2013 minskat sitt innehav i amerikansk skuld med över 500 miljarder dollar. Det är ingen slump, menar flera experter. Nu växer misstankarna om att processen kan användas som ett subtilt vapen i det pågående handelskriget.
Effekten för USA är att räntan på den amerikanska statsskulden ökar, och det blir därmed dyrare för USA att låna pengar, som måste höja räntan för att locka nya investerare.
Att dumpa allt på en gång vore självskadligt för Kina. Men att långsamt strypa inflödet till den amerikanska obligationsmarknaden kan få en långvarig och stark effekt.
Fakta: Kina har dumpat USA i över 10 år
- USA:s statsskuld: över 34 000 miljarder USD
- Utländskt ägd andel: cirka 30 %
- Största ägare:
- Japan: Ca 1 100 miljarder USD
- Kina: Ca 800 miljarder USD
- Kinas minskning sedan 2013: över 500 miljarder USD
Senaste nytt
Även Japan drar sig undan
Barron’s rapporterar att även Japan, som numera är USA:s största utländska långivare, visar tecken på reträtt. Landet brottas med en svag yen och växande behov på hemmaplan, vilket minskat köplusten för amerikansk skuld.
Med Trump som president igen och nya tullhot riktade mot både Kina och Japan, ökar sannolikheten för ett samordnat finansiellt svar.
Kombinationen av höga amerikanska räntor, beroende av utländskt kapital och ett politiskt spänt klimat är ingen stabil mix. Om investerarna får kalla fötter – och det börjar i öst – kan USA få svårt att finansiera sin snabbt växande skuld.
Tyst vapen med global sprängkraft
Den amerikanska statsskulden har passerat 34 000 miljarder dollar. Av detta äger utländska aktörer nästan en tredjedel, rapporterar Yahoo Finance.
Det gör USA sårbart. Räntorna påverkas direkt av efterfrågan på statspapper. Och om stora ägare som Kina och Japan slutar köpa eller sälja måste den amerikanska staten höja räntan för att locka nya köpare.
Det i sin tur försvagar ekonomin, pressar börsen och ökar kostnaderna för ny skuld.

Historiskt har USA kunnat luta sig mot dollarns särställning och omvärldens förtroende för landets finanssystem. Men i en värld där geopolitiken allt oftare styr kapitalflöden, är det långt ifrån säkert att detta förtroende är orubbligt.
Om Kina och Japan sätter press på USA:s skuldmarknad samtidigt som Trump eldar på nya konflikter, kan resultatet bli en katastrof, en finanspolitisk baksmälla med global räckvidd.
Läs även: Så rundar Kina USA:s nya tullar. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.