USA inleder ett stort ekonomiskt samarbete i Asien som ska motverka Kina. Planen är ett utöka USA:s makt i Stillahavsområdet.

ANNONS

Joe Biden är på besök i Japan där han träffar många länders ledare kring ekonomiska samarbeten, som består av bland annat Sydkorea, Japan och Australien, rapporterar CNBC.

USA inleder ekonomiskt samarbete

Planen är att USA kommer få större inflytande i Stillahavsområdet och att ländernas ska samarbeta på områden som inkluderar den digitala ekonomin, försörjningskedjor och klimatarbetet,

Den största spelaren i regionen, Kina, utesluts ur samarbetena.

Enligt Ali Wyne, analytiker på Eurasia Groups, så behöver USA ”förbättra sin ekonomiska konkurrenskraft i regionen”.

Nervösa inför Kina

Han förklarar att trots att många länder i regionen är nervösa inför Kinas frammarsch, så är de flesta väldigt beroende av jätten, så USA kommer försöka föra över samarbetena till sig själva istället.

Samarbetet som går under namnet Indo-Pacific Economic Framework, IPEF, och består av 13 länder är dock inte ett uttalat frihandelsavtal eftersom Biden möter politiska påtryckningar i USA kring just frihandelsavtal.

USA har samtidigt varit försiktiga att nämna Kina under IPEF-diskussionerna och istället uppgett att det rör sig om en ”sluten grupp”.

På lördagen uppgav den statskontrollerade kinesiska tidningen Global Times att ”huvudmålet med Bidens resa till Sydkorea och Japan är att försöka bilda en ny politisk ställning mot Kina genom att etablera en allians med Washington i Stillahavsområdet.”

ANNONS
ANNONS

Även Kina är nervösa

Det verkar samtidigt som att Kina börjar snegla på vad som händer inom sitt närområde.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan uppgick på söndagen ”att Kina visar oro över antalet länder och mångfalden av länder som har uttryckt intresse för IPEF.”

Läs även: Biden lovar försvara Taiwan med våld [Dagens PS]