Oppositionen anklagar finansministern för att måla upp en allt för ljus bild av Sverige.

Svensk ekonomi går som tåget med god tillväxt, sjunkande arbetslöshet, ökad sysselsättning och rejäla tillskott i statskassan.

Så sammanfattar nyhetsbyrån Direkt den uppdaterade prognosen för svensk ekonomi som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på torsdagen. Men redan på förhand hade regeringen och S-ministern fått kritik för att måla upp en alltför ljus bild av Sverige och svensk ekonomi.

”Vad ska jag göra, siffrorna ser ut som de gör. Prognoserna är ljusa, men det är faktiskt så det ser ut”, kommenterade Magdalena Andersson mothuggen från oppositionen.

När siffrorna väl presenterades konstaterade finansministern att reformutrymmet för 2019 kommer att landa på 25-26 miljarder nästa år medan tillväxten väntas blir något högre än väntat i år. Samtidigt spår man att ungdomsarbetslösheten blir den lägsta som uppmätts i EU i år, andelen bidragstagare sjunker till den lägsta nivån sedan 1981 samt att offentligt sparandet upprevideras med omkring 10 miljarder kronor för 2018-2019.

Vidare kan Magdalena Andersson konstatera att regeringen sparat 166 miljarder kronor under senaste mandatperioden, sänkt statsskulden med 10 procentenheter samt att det nu endast krävs 200.000 nya ytterligare jobb för att nå arbetslöshetsmålet, uppger Direkt.

ANNONS
ANNONS

Men nog finns orosmoln på himlen, enligt finansministern. Utöver USA:s handelskonflikter, brexit, Turkiet-krisen samt den politiska oron i Italien lurar både ett högt utbud på bostäder på hemmaplan, utmaningen med nyanlända i Sverige samt det globala klimathotet, menar hon.

”Vi ser stora risker i världsekonomin just nu, inte minst från ett visst Twitterkonto.”