SEB:s chefsekonom håller inte med tyska ekonomer som varnar för att samhällsekonomin inte klarar ytterligare nedstängning.

ANNONS

Enligt Robert Bergqvist finns det pengar för att vidta den drastiska åtgärden i syfte att stoppa smittspridningen av covid-19.

”Staterna har råd att låna pengar för nya stödpaket”, säger Bergqvist till SvD.

I Tyskland har institutet för näringslivsforskning, DIW, slagit fast att pengarna tar slut inom ett kvartal. Notan hittills för coronakrisen uppges vara motsvarande 2 100 miljarder kronor, en siffra som enligt beräkningarna kan fördubblas för den tyska ekonomin innan krisen är över.

”Kan vi inte trycka ner infektionstalen kraftigt till mars vore det en katastrof”, säger Marcel Fratzscher, chef för DIW, till Welt am Sonntag, tidningen som bett DIW räkna på kostnaden för covid-19-pandemin i Tyskland, skriver SvD där Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är av en annan åsikt än det tyska institutet för näringslivsforskning.

SEB-toppen: Det saknas inte pengar

Under den andra pandemivågen har ekonomin inte alls fått så mycket stryk som många befarade, anser Bergqvist.

Tillverkningsindustrin har rullat på, liksom den privata konsumtionen, säger han.

”Vi har inte kunnat gå i butiker och handla men vi har istället handlat på nätet”, konstaterar Robert Bergqvist i SvD.

Vissa branscher har drabbats hårdare, inser han, men det är därför staternas coronastöd är så angeläget, det skulle annars även slå mot tillverkningsindustrin, menar SEB:s chefsekonom som slår fast:

ANNONS
ANNONS

”Problemet är inte att det saknas pengar att fortsätta den här politiken. Är det något land som har råd att fortsätta, så är det Tyskland som står på väldigt stark ekonomisk grund”.

Robert Bergqvist anser heller inte att de rika ländernas statsskulder nått farliga nivåer än, trots att de vuxit dramatiskt i spåren av coronakrisen.

Läs mer på SvD.se.