Dagens PS

Så ska asteroider ge oss nya sanningar

asteroider
Bennu är enkelt uttryckt en på den relativa skalan jordnära asteroid. Nu är rymdfarkosten Osiris-Rex på väg mot jorden med ett orört prov av asteroiden. Bilden visar dock inte Bennu. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 sep. 2023Publicerad: 22 sep. 2023

På söndag klockan 10.55 kan vi få veta mer om vårt solsystems uppkomst, och den sanningen närmar sig i en hastighet av 44 498 kilometer i timmen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig om om Bennu.

Bennu är enkelt uttryckt en på den relativa skalan jordnära asteroid. Nu är rymdfarkosten Osiris-Rex på väg mot jorden med ett orört prov av asteroiden.

Det har tagit sin tid.

Rymdfarkosten lämnade Cape Canaveral 2016 och lade sig i omloppsbana runt Bennu i december 2018.

Viktiga svar

Det har dock varit värt att vänta på.

Asteroidprovet väntas kunna ge viktiga svar om vårt solsystems uppkomst och historia – och om vilken roll asteroiderna haft i att utveckla beboeliga planeter som jorden.

Forskarnas teori är att kolhaltiga asteroider som Bennu tidigt kraschade in i jorden och levererade exempelvis vatten.

“Vi letar efter ledtrådar om varför jorden är en beboelig värld, denna sällsynta planet med hav och en skyddande atmosfär”,  säger Dante Lauretta, Osiris-Rex huvudutredare vid University of Arizona i Tucson, till CNN.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Asteroider gav oss livet

“Vi tror att allt detta kom med dessa kolrika asteroider mycket tidigt i vårt planetsystems existens. Nu får vi tillbaka den typ av material, bokstavligen kanske  livets frön som dessa asteroider gav oss och som ledde till denna fantastiska biosfär, vår biologiska evolution och till att vi är här idag”, säger han.

Proven och forskningen har inte bara betydelse för att berätta mer för oss om vår planets utveckling utan även om dess framtid.

Forskarna vill lära sig mer om jordnära asteroider som Bennu eftersom vissa av dem kan – och kommer att vara på kollisionskurs med vår planet.

Undvika krockar

Att lära sig mer om asteroiderna är nyckeln till att kunna analysera vilka asteroider som kan komma närmast jorden och eventuellt krocka med den. De är också livsviktiga om vi ska kunna utveckla metoder att bryta deras banor.

Asteroidprovet ska nu delas upp och skickas till laboratorier och forskare runt om i världen.

ANNONS

Dessutom kommer 70 procent av det unika provet att förbli orört och lagras.

Tanken är att framtida generationer med än mer utvecklad teknik ska kunna utröna än mer om asteroiderna än vad vi är kapabla till i dag.

Relaterade artiklar:

Är de peruanska mumierna från rymden? Stor debatt – Dagens PS

Genombrott i sökandet efter liv i rymden – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS