Priserna i Kina har blivit ännu lägre i juni. Deflationen medför utmaningar för kinesiska företag i en tid då landet satsar stort på den inhemska konsumtionen.
Punkterad jätte: Priserna sjunker i Kina


Mest läst i kategorin
Kina växlar om. Från att vara världens fabrik ska man nu växla upp konsumtionen för att behålla den starka tillväxten. Men fallande eller låga prisökningar medför tuffa utmaningar för företagen på den kinesiska marknaden.
Inflationssiffrorna från juni visar extremt låga prisökningar för konsumenter och det största prisfallet producentpriser.
“Utan en kraftfull politisk stimulans är det svårt att ta sig ur den pågående deflationsspiralen”, säger Larry Hu, chefsekonom för Kina på Macquarie, enligt CNBC. Han tillägger att uppgången i Kinas export de senaste månaderna delvis har minskat Beijings vilja att stimulera konsumtionen på ett meningsfullt sätt.

“Beslutsfattarna kommer att fortsätta vänta tills exporten faller kraftigt”, tillägger Hu.
Läs även:
Priset högt för Kinas sällsynta jordartsmetaller. Dagens PS
Lägre priser – vad är problemet?
Efter år av inflation kan man som svensk konsument fråga sig vad som är så dåligt med fallande priser. Att saker blir billigare för en gångs skull vore kanske inte så farlig? Men deflation skrämmer centralbanker och politiker, eftersom fallande priser är dåligt för den ekonomiska aktiviteten.
Ett kortvarigt prisfall är inte farligt, men bestående deflation får stor påverkan på ekonomin. När köparna förväntar sig lägre priser så håller man tillbaka större köp.
Kina satsar stort på konsumtion
Handelskrigets inledning har haft en betydande inverkan på Kina. Dels har landet ökat tempot för sin satsning på den inhemska konsumtionen genom nya statliga stimulanser. Samtidigt har oron för minskad export till USA medfört att många kinesiska företag har sänkt priserna på varor som man försöker sälja i Kina istället.
Utbudet ökar och efterfrågan hänger inte med. Det leder till fallande priser.
I förra veckan kritiserade kinesiska ledare, under ett toppmöte lett av Xi Jinping, bolagens prisdumpning för att locka konsumenter och bli av med lager.
Inflationen ökar men är fortsatt låg
Samtidigt som producentpriserna minskar med hela 3,2 procent så har konsumentpriserna ökat marginellt, med 0,1 procent. Prognosen var att konsumentprisernas ökning skulle ligga på 0 procent.
Men den lilla prisökningen betyder inte att man kan andas ut i Kina.
“Det är för tidigt att säga att deflationen är över i det här skedet, eftersom fastighetssektorn fortsatt försvagas och kampanjen mot priskriget i Kina fortfarande är i ett tidigt skede”, säger Zhiwei Zhang, vd och chefsekonom på Pinpoint Asset Management enligt CNBC.
Starkt Kina viktigt för Sverige och EU
När osäkerheten kring USA växer, med utlovade tullar på viktiga svenska varor som metaller och höga tullar på all europeisk export till USA, blir den växande marknaden i Kina viktigare för Sverige.
EU och Kina möts snart i ett toppmöte, men det ser ut att bli en symbolisk historia, menar Politico. Inga konkreta resultat väntas. Xi Jinping kan utebli helt, vilket sänker förväntningarna ytterligare.
Samtidigt hårdnar tonen mellan parterna: EU kritiserar Kinas statsstödda överkapacitet och diskriminering av utländska bolag, medan Kina slår tillbaka mot von der Leyens anklagelser om att landet använder råvaror som vapen.
Läget förvärras av USA:s nya tullar och ett möjligt EU-USA-avtal som riskerar att ytterligare störa balansen i världshandeln. Stämningen är sur i en redan osäker tid.
Läs även:
Kinas priskrig krossar framtidstron. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.