Dagens PS

Kina: Varför återhämtar sig inte ekonomin?

Tidigare i år, efter att Kinas stränga covid-restriktioner släppts, var tillväxten snabb, men nu stannar den av, varför?
Tidigare i år, efter att Kinas stränga covid-restriktioner släppts, var tillväxten snabb, men nu stannar den av, varför? (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 aug. 2023Publicerad: 22 aug. 2023

Kina, som länge varit motorn för global tillväxt, har under den senaste tiden oroat investerare och internationella ledare med sin ekonomiska avmattning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För första gången på flera decennier är Kinas ekonomi ett problem, Världens näst största ekonomi kan inte längre stå emot svaghet i resten av världen, det rapporterar CNN.

I början av pandemin var Kina den enda stora utvecklade ekonomin som lyckades undvika en lågkonjunktur, så man kan fråga sig vad som nu gått fel.

Tidigare i år, efter att Kinas stränga covid-restriktioner släppts, var tillväxten snabb, men nu stannar den av. I april avtog farten och sedan dess har Kinas ekonomi legat i dvala.

Efter att ha tappat över 20 procent från den senaste toppen i januari sjönk Hongkongs HSI index till en björnmarknad på fredagen.

Förra veckan föll den kinesiska yuanen till sin lägsta nivå på hela 16 år, vilket fick Kinas centralbank att sätta en mycket högre kurs mot dollarn än det uppskattade marknadsvärdet.

Fastighetskrisen

Kinas fastighetskris fördjupas, konsumentpriserna faller, exporten minskar och ungdomsarbetslöshheten är nu så hög att regeringen slutat publicera uppgifter om den.

En stor bostadsbyggare och ett betydande investeringsbolag har de senaste veckorna missat betalningar till investerare och det ökar oron för att försämringen på bostadsmarknaden kan öka risken för finansiell instabilitet.

ANNONS

Investerare har skrämts av rapporter om att den stora fastighetsutvecklaren Country Garden har missat betalningar på två amerikanska ränteobligationer.

ANNONS

Senaste nytt

Missade betalningar

Det ledande förvaltningsbolaget Zhongrong Trust förvaltade motsvarande 87 miljarder dollar, drygt 950 miljarder kronor åt företag och förmögna privatpersoner.

Förvaltningsbolaget har nu misslyckats med att betala tillbaka en serie investeringsprodukter, värda minst 19 miljoner dollar, drygt 207,5 miljoner kronor till minst fyra företag.

Julian Evans-Pritchard, chef för Kinas ekonomi på Capital Economics, säger till CNN att ytterligare förluster i fastighetssektorn riskerar att sprida sig till en bredare finansiell instabilitet.

Han menar att inhemska fonder alltmer flyr till säkerheten i statsobligationer och bankinlåning, varför fler icke-bankinstitutioner kan möta likviditetsproblem.

Sänkta prognoser

Flera nedgraderingar av förväntad tillväxt har utlösts av bristen på åtgärder för att stimulera inhemsk efterfrågan och rädslan för smitta.

ANNONS

Flera stora investeringsbanker har sänkt sina prognoser för Kinas ekonomiska tillväxt till under 5 procent.

“Vi nedgraderar Kinas reala BNP-tillväxtprognos … när fastighetsnedgången har fördjupats, extern efterfrågan har försvagats ytterligare och politiskt stöd har varit mindre än väntat”, skrev UBS-analytiker i en forskningsanteckning på måndagen, enligt CNN.

Forskare vid Nomura, Morgan Stanley och Barclays har tidigare justerat sina prognoser.

Kina riskerar således att rejält missa sitt officiella tillväxtmål på 5,5 procent, något som skulle vara pinsamt för ledningen och president Xi Jinping.

Skulderna

Kinas kommuners skulder är ett annat stort problem, den kraftiga nedgången i intäkter från markförsäljning, som orsakas av nedgången på fastighetsmarknaden, har gjort att skulderna ökat kraftigt.

Kinas regering har infört åtgärder för att stärka ekonomin, exempelvis räntesänkningar, men den har inte tagit några större grepp.

Enligt vad ekonomer och analytiker sagt till CNN beror det på att Kina har blivit allt för skuldsatt efter att ha pumpat upp ekonomin under den globala finanskrisen för 15 år sedan.

ANNONS

Då sjösattes ett stort finanspolitiskt paket för att minimera effekterna av den globala finanskrisen, åtgärderna fokuserade på statliga infrastrukturprojekt, men ledde till en enorm kriditexpansion och kraftigt ökad skuldsättning för Kinas kommuner.

“Även om det också finns ett cykliskt element i den nuvarande nedgången som motiverar större stimulanser, verkar beslutsfattare oroade över att deras traditionella policystrategi ska leda till ytterligare ökning av skuldnivåerna som slår tillbaka och biter dem i framtiden”, säger Julian Evans-Pritchard till CNN.

Beslutsfattare i Peking bekräftade på söndagen att deras högsta prioritering är att begränsa lokala myndigheters systematiska skuldrisker.

Befolkningskrisen

Kina står även inför några långsiktiga utmaningar, som en befolkningskris och försämrade relationer med viktiga handelspartners som Europa och USA.

Dessutom sjunker Kinas fertilitetstal och ligger nu på rekordlåga 1,09 per kvinna. Förra året började Kinas befolkning minska för första gången på sextio år.

“Kinas åldrande demografi utgör betydande utmaningar för dess ekonomiska tillväxtpotential”, sade analytiker från Moody’s Investors Service i en forskningsrapport förra veckan, skriver CNN.

Minskat utbud på arbetskraft, ökade sjukvårdsutgifter och sociala kostnader kan ge ett större budgetunderskott och en ännu högre skuldbörda.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Räntesänkning i Kina sätter avtryck i Asien Dagens PS

Läs mer: Kinas statliga banker stödköper yuan Dagens PS

Läs mer: Kina mörklägger viktig makrosiffra Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS