Sveriges riksbank får kritik av IMF för “valutasäkringen” i höstas där kronan drevs upp mot dollarn genom försäljningar av dollar och euro.
IMF kritiserar stödköp av svenska kronor: "Bör inte upprepas"
Mest läst i kategorin
Riksbanken gjorde i höstas en manöver där de “valutasäkrade” en del av valutareserven och sålde 8 miljarder dollar och 2 miljarder euro – i praktiken ett stödköp av svenska kronor som då handlades på historiskt svaga nivåer.
Kritiken: “Dold valutaintervention”
Draget väckte en hel del kritik om “dold valutaintervention” redan då, och nu stämmer Internationella Valutafonden (IMF) in i den kritiken. IMF konstaterar att kronan stärktes med 4,5 procent mot dollarn under valutasäkringsprogrammet (som tog slut i slutet av januari) och varnar Riksbanken från att göra om saken.
”Det är avgörande att bibehålla växelkursens stötdämpande effekt, frånvaron av stökiga marknadsförhållanden, och därför bör upprepad användning av strategin undvikas”, skriver IMF.
Förutom ovanstående stödköp får Riksbanken dock bra kritik i rapporten. Banken för en föredömligt stram penningpolitik enligt IMF.
”Det behöver den vara under första halvan av 2024 för att trygga att man får ned inflationen mot mål”, skriver IMF.
Behöver be om kapital
Riksbanken har ett negativt eget kapital enligt årsredovisningen som kom på måndagen och kommer sannolikt att behöva be Riksdagen om ett kapitaltillskott inom kort, vilket Dagens PS rapporterat om.
Under tisdagen svarade riksbankschefen Erik Thedéen på öppna frågor inför finansutskottet i Riksdagen. Där bemöter han bland annat kritiken från IMF, som han inte alls menar utgör några stödköp.
”Vi menar att det här var ett klokt beslut, det var riskhantering och vi har redan sparat pengar åt staten genom den här åtgärden”, säger Erik Thedéen enligt Di.
Läs även: Riksbanken: Skapa ett register över svenskarnas skulder (Dagens PS)
Läs även: Hål på 44 miljarder – är guld en lösning för Riksbanken? (Dagens PS)