Dagens PS

Glad överraskning: Arbetslösheten sjunker

arbetslösheten
Nya glädjande siffror från SCB. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 17 feb. 2023Publicerad: 17 feb. 2023

Analytikerna trodde på ökning från 7,4 till 7,5 procent. Men den säsongsjusterade arbetslösheten sjönk överraskande i januari. Nu är 7,3 procent arbetslösa, vilket är lägre än december och lägre än förväntningarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den statistiska centralbyråns arbetskraftsundersöknignar visar försiktigt glädjande siffror för januari.

Man talar om säsongsjusterad arbetslöshet eftersom många arbetsgivare exempelvis anställer många för att jobba under julhandeln eller andra arbetstoppar under året.

Säsongsjusterade arbetslösheten

Att ett glasstånd har fler anställda på sommaren än på hösten är inte ett dåligt tecken för ekonomin i sig, exempelvis. Januari är en månad då arbetslösheten därför ofta går upp jämfört med månaden innan.

Så också denna månad. Arbetslösheten var 7,6 procent i januari jämfört med 6,9 procent i december. Men det ger alltså en missvisande bild.

Det rapporterar Di.

Istället ser SCB:s enhet för arbetsmarknadsundersökningar Aku på den säsongsjusterade arbetslösheten som alltså sjönk till 7,3 procent i januari jämfört med 7,4 procent i december.

Detta trots att analyterna räknade med att den skule stiga till 7,5 procent.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Källa: Vad är Aku?

  1. Aku står för Arbetskraftsundersökningar och är en viktig del av SCB:s arbete med att mäta arbetsmarknaden. Genom AKU samlas data in om sysselsättning och andra faktorer som påverkar arbetsmarknaden.
  2. Undersökningen genomförs varje månad och ger en bild av hur arbetsmarknaden utvecklas över tid. Resultaten från AKU används av politiker, forskare och näringslivet för att fatta beslut och planera verksamheter.
  3. Källa: SCB

Läs mer om arbetslösheten:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Långtidsarbetslösheten lägsta på 3 år

Professorn: Ingen risk för massarbetslöshet

Varslen ökar i tillväxtmotorn

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS