Dagens PS

Europas industri rasar medan Kinas fabriker rusar

Europa
Flera stora europeiska ekonomier har det kämpigt och tillverkningsindustrin i eurozonen bidrar inte precis till någon bättre stämning. (Foto: Michael Probst/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 dec. 2024Publicerad: 02 dec. 2024

Största tullhotet från Trump är riktat mot Kina – ändå övertygar Kinas tillverkningsindustri just nu medan Europas faller som en sten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Makrosiffrorna från Kina, om att tillverkningsindustrin går bättre än väntat, blev bränsle för Asienbörserna på måndagen, som Dagens PS rapporterat med hänvisning till amerikanska CNBC.

Kinas PMI-siffra är exportdriven

De kinesiska fabrikernas uppsving under november hänger ihop med ett uppskruvat tempo av exporten från världens näst största ekonomi innan Trumps USA-tullar mot Kina träder i kraft, men även stimulanser från regimen i Peking ligger bakom tillverkningsindustrins uppgång i Kina, enligt Reuters som konstaterar att den europeiska tillverkningsindustrin inte har samma medvind.

Den föll tvärt om kraftigt i november, allt medan Kinas motsvarande industri uppvisar sin kraftiga expansion på fem månader, enligt statistiken.

Dock uppges den inhemska efterfrågan i Kina vara fortsatt svag.

ANNONS

Senaste nytt

Blytungt för både Tyskland och Frankrike

Men om vi håller oss till Europa är det alltjämt USA:s tillträdande president Donald Trump som är det stora orosmolnet, eller rättare sagt hans aviserade tullar som väntas påverka hela den globala handeln negativt.

I sammanhanget är det viktigt att framhålla flera av Europas största länder redan har det kämpigt ekonomiskt.

Reuters uppger att tillverkningsindustrin i Tyskland, euroområdets största ekonomi, var fortsatt “fast förankrad i kontraktivt territorium” under november.

ANNONS

Under samma månad, som den nu aktuella makrostatistiken för eurozonen omfattar, noterade Frankrike “den brantaste nedgången i nya order sedan den första vågen av covid-19-pandemin 2020”, framgår det.

Frankrike är Europas näst största ekonomi efter ledande Tyskland.

Läs mer: Frankrikes kris, Tysklands hopp och Europas osäkra framtid Dagens PS

Dystert i icke EU-medlemmen Storbritannien

Storbritannien, som står utanför EU men också tillhör giganterna ekonomiskt i Europa, upplevde å sin sida “den kraftigaste nedgången på nio månader” i PMI för november.

Sedan mitten av 2022 har Europas inköpschefsindex PMI, som är en viktig konjunkturmätare, legat under 50-strecket. En siffra över 50 är lika med tillväxt, och under 50 innebär det omvänt att det är kontraktion.

I november sjönk PMI för tillverkningsindustrin i euroområdet, som sammanställs av S&P Global, till 45,2 från 46,0.

Sverige mot strömmen: Det slår gnistor om svensk industri Dagens PS

Europa står långtifrån tillväxt

ANNONS

Även om siffran för den europeiska tillverkningsindustrin nu var i linje med prognos är den långt under 50-strecket, konstaterar Reuters.

I Asien, där Kina släppte sina PMI-siffror i helgen, rapporteras det om ökade fabriksaktiviteter även från Sydkorea ocdh Taiwan, och det är Kinas tillverkningsindustri som ger sina grannländer bränsle.

Läs även: Slakt på Tysklands ståljätte – drabbar 11 000 Dagens PS

Läs också: Svag ekonomi sänker fransk inflation Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS