Ordförandeskapet i EU roterar mellan medlemsländerna och nu är det Danmark som tar över. Landets gröna ambitioner möter en tuff verklighet i en splittrad union.
Danmark tar över EU: Ska driva sin gröna modell


Mest läst i kategorin
I Danmark har den gröna omställningen gått långt. Vindkraftverken syns över hela landet, som ett monument över landets fossilfria ambitioner. Men i många andra delar av EU har omställningen bromsat in.
Som ny ordförande för unionen förväntas Danmark driva på den europeiska omställningen. Men när det ska möta den politiska verkligheten i en union som bryr sig allt med om konkurrenskraft och upprustning är det bäddat för besvikelser.
“Vi har stora ambitioner för EU:s gröna agenda”, säger Jeppe Bruus, Danmarks minister för grön omställning, och pekar på det danska exemplet som ett bevis på att kompromisser faktiskt är möjliga även i komplexa frågor som klimat och lantbruk.
Läs även:
Landet reas ut: Rekordstort prisfall på svensk åkermark. Dagens PS
Danmark vill exportera sin modell
På hemmaplan har man nyligen infört hårdare koldioxidskatter på det egna lantbruket, i samråd med lantbrukarna. Nu vill man inspirera EU till liknande initiativ i unionens gigantiska jordbrukssektor.
Bruus framhåller att landet kommer att driva på klimatarbetet under sitt halvår som ordförande i EU:s ministerråd. Ambitionen är att exportera den modell som fungerat på hemmaplan där politiker, lantbrukare och näringsliv lyckats enas om ett brett klimatavtal.
“Vi kan faktiskt lösa många av de kriser vi befinner oss i – klimatkrisen, krisen för biologisk mångfald, behovet av jobb och tillväxt – och samtidigt säkra livsmedelsförsörjningen på ett hållbart sätt”, säger Jeppe Bruus i en intervju med Politico.
“Vi ser det här som en uppgift där vi kan använda våra styrkor.”
Europeiskt motstånd att vänta
Även om den gröna omställningen har många vänner i EU och det finns högt ställda mål framöver så kan det danska initiativet räkna med en del motstånd. Dels finns det en växande opposition mot EU:s gröna satsningar, ofta i form av unionens högerpartiet.
Samtidigt höjs röster från många håll för att man måste prioritera annat först. Konkurrenskraften relativt till Kina och USA måste stärkas och försvaret måste rustas. Ambitioner som ofta krockar med den gröna omställningen.
Och på sina håll är lantbrukarnas motstånd mot EU:s gröna omställning stenhårt.
Fjolårets bondeprotester fick Ursula von der Leyen att initiera en strategisk dialog med lantbrukssektorn. Trots gröna ambitioner har resultatet hittills mest handlat om att säkra böndernas inkomster och stärka EU:s globala konkurrenskraft.
Samtidigt förbereder EU-länderna nya lättnader i klimatkraven för lantbruket. Trycket från både bönder och myndigheter får allt fler regeringar att välja en mjukare linje.
Svår uppgift i EU
Inte ens Danmarks klimatprofil slipper kritik. Flera menar att landets koldioxidskatt på jordbruket är för låg för att driva verklig förändring. När den införs 2030 ligger nivån på 120 danska kronor per ton, mindre än hälften av vad industrin betalar, och höjs först fem år senare till 300 kronor.
Om Danmark ska göra ett märkbart avtryck på europeisk nivå handlar det kanske mindre om att driva igenom ny, djärv lagstiftning. Istället bör fokus hamna på att hålla liv i den gröna omställningen i en tid då många hellre skulle släcka den.
Läs även:
Efter 40 års förbud: Danmark kommer närmare kärnkraft. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.